Today's Memory

Rapsodia albastră de George Gershwin

12feb - George Gershwin Rhapsody in Blue1924

~ Today’s Memory – Amintirea zilei ~

 

Simfonia Rapsodia albastră de George Gershwin a avut premiera la New York

12 februarie 1924


 

Rhapsody in Blue (Rapsodia albastră) este opera muzicală a compozitorului american George Gershwin pentru pian solo și orchestra de jazz, care combină elemente ale muzicii clasice cu influențe de jazz.

Compusă la solicitarea șefului de orchestră Paul Whiteman, compoziția a fost orchestrată de Ferde Grofé în mai multe variante, incluzând partitura originală din 1924, cea pentru „orchestră de teatru”, publicată în 1926 și partitura pentru orchestră simfonică, publicată în 1942. Piesa a avut prima audiție în concertul, Un Experiment în Muzica Modernă, care a avut loc în Aeolian Hall din New York, în interpretarea orchestrei dirijate de Whiteman și cu Gershwin la pian

 

Rhapsody in Blue • Royal Philharmonic Orchestra, Conductor Barry Wordsworth, Piano Christopher O’Riley

 

***** [In English] *****

Symphony Rhapsody in Blue by George Gershwin premiered in New York

February 12, 1924

 

Rhapsody in Blue is a musical composition by American composer George Gershwin for solo piano and jazz band, which combines elements of classical music with jazz-influenced effects.

Commissioned by bandleader Paul Whiteman, the composition was orchestrated by Ferde Grofé several times, including the original 1924 scoring, „theater orchestra” setting published in 1926, and the symphony orchestra scoring published in 1942, though completed earlier. The piece received its premiere in the concert, An Experiment in Modern Music, which was held in Aeolian Hall, New York, by Whiteman and his band with Gershwin playing the piano.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Rhapsody_in_Blue

 

Rhapsody in Blue • New York Philharmonic, Conductor and Piano Leonard Bernstein

 

#todaysmemory #RhapsodyinBlue #GeorgeGershwin

 

0 comentarii la „Rapsodia albastră de George Gershwin

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: