~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Dimitrie Gusti la 16 ani

Dimitrie Gusti

13 februarie 1880, Iași – 30 octombrie 1955, București


 

Dimitrie Gusti a fost filosof, sociolog și estetician, membru titular (din 1919) și președinte (1944–1946) al Academiei Române. Între 1898–1899 a frecventat Universitatea din Iași, la Facultatea de Litere, Drept și Științe. În 1899 s-a mutat la Friedrich-Wilhelms-Universität din Berlin, iar din 1900 în Leipzig. A devenit Doctor în filosofie cu disertația Egoismus und Altruismus. Zur soziologischen Motivation des praktischen Wollens. Din 1908 s-a întors la Berlin, a studiat sociologia cu Georg Simmel, Ferdinand Tönnies, Leopold von Wiese și Max Weber, filozofia cu Friedrich Paulsen și jurisprudența cu Franz von Liszt și Rudolf Stammler. A studiat apoi cu sociologul Émile Durkheim la Paris.

A fost profesor la Universitatea din Iași, la catedra de Sociologie, Etică, Istoria filosofiei vechi din cadrul Facultății de Litere și Filozofie și la Universitatea din București, la catedra de Sociologie, Etică și Estetică a Facultății de Litere. Considerat a fi creatorul sociologiei românești, a inițiat și îndrumat acțiunea de cercetare monografică a satelor din România, a obținut legiferarea serviciului social, prin care se instituționaliza, pentru prima oară în lume, cercetarea sociologică, îmbinată cu acțiunea socială practică și cu pedagogia socială. A fondat și condus Asociația pentru Știința și Reforma Socială, Institutul Social Român, Institutul de Științe Sociale al României, Consiliul Național de Cercetări Științifice.

A fondat, împreună cu Victor Ion Popa, H.H. Stahl și G. Focșa, Muzeul Satului (1936).

Muzeul Satului București

A fost Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor, iar în domeniul literar-științific, a înființat și a condus revistele Arhiva pentru știința și reforma socială, Sociologie românească.

Gusti și-a legat numele și de o lucrare neegalată până astăzi în istoria culturală a țării, Enciclopedia României în patru volume, apărută între 1938–1943. Recunoscut ca autoritate internațională în materie de sociologie, profesorul a încercat să organizeze, în 1939, al XIV-lea congres internațional de sociologie la București. Tentativa a eșuat din cauza izbucnirii războiului mondial. Din același motiv, nu a putut ocupa catedra de profil de la New York, unde fusese invitat în 1941.

Dimitrie Gusti la inaugurarea Muzeului Satului

Notorietatea internațională, truda sa pentru cercetare și deopotrivă pentru formarea studenților (obligați la un stagiu la țară în cadrul echipelor, când pe lângă culegerea de date făceau și o adevărată școală cu țăranii), crearea unor institute deosebite în spațiul românesc n-au fost suficiente pentru autoritățile comuniste. Asemenea altor sute de intelectuali, profesorul Dimitrie Gusti a fost încarcerat, socotit dușman al poporului, spion în slujba imperialismului american…

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Gusti

 

Mărturii și Evocări. Dimitrie Gusti – episodul 1

 

***** [In English] *****

Dimitrie Gusti

13 February 1880, Iași – 30 October 1955, Bucharest

 

Dimitrie Gusti was a Romanian sociologist, ethnologist, historian, and voluntarist philosopher; a professor at the University of Iași and the University of Bucharest, he served as Romania’s Minister of Education.

Creator of the Bucharest School of Sociology and several Institutes, he also led the intense research of Romanian villages and the publishing of its results as detailed monographs. Gusti created the Village Museum in Bucharest, together with Victor Ion Popa, H.H. Stahl and G. Focșa (1936).

Gusti was elected a member of the Romanian Academy (1919), and was its President (1944-1946).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Gusti

*****

National Village Museum „Dimitrie Gusti” – Bucharest

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #DimitrieGusti

6 comentarii la „Dimitrie Gusti

  1. Pingback: ZIUA DE 10 MAI ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  2. Pingback: 17 Mai în istoria românilor

  3. Pingback: 18 Iunie în istoria românilor

  4. Pingback: 29 Iunie în istoria românilor

  5. Pingback: 3 Iulie în istoria românilor

  6. Pingback: 13 Iulie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: