~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Octavian Cotescu

Octavian Coteț; 14 februarie 1931, Dorohoi – 22 august 1985, București


 

Octavian Cotescu a fost actor de teatru, film, radio și televiziune de mare succes, din generația de aur.

L-a pasionat teatrul din copilărie, în paralel cu cursurile Școlii primare și din clasa a VI-a, a studiat și la Conservatorul de artă dramatică din Iași, la clasa actriței Gina Sandri Bulandra, sora actorului Tony Bulandra. În liceu, a pregătit un spectacol în fața clasei, la ora de dirigenție, și l-a imitat pe Miluță Gheorghiu din Coana Chirița. I-a cucerit îndată pe colegi și și-a dorit mai multe aplauze… A absolvit în 1950 Conservatorul de Artă Dramatică din Iași și a fost repartizat la Teatrul Municipal din București, cu toate că și-ar fi dorit să rămână la Iași.

A debutat pe scenă cu rolul lui Piotr, din spectacolul Pădurea de Aleksandr Ostrovski, alături de Jules Cazaban, Ștefan Ciubotărașu și „sufocanta prezență a Luciei Sturdza Bulandra“, cum a numit-o el. Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare. Povestea că „au urmat câțiva ani în care s-a depănat acea dulce perioadă de ucenicie la care erau supuși tinerii în Teatrul Lucia Sturdza Bulandra“ jucând „roluri mici, dar întotdeauna alături de maeștri. Simțind parcă tot timpul nevoia, dorința tuturor ca eu să cresc“. A apărut atunci în: Să nu spui vorbă mare, Liubov Iarovaia și Menajeria de sticlă. Activitatea sa în teatru a fost în principal la Teatrul „Lucia Sturdza-Bulandra” și la Teatrul Mic din București; a colaborat și cu teatre din provincie, din Satu Mare sau Oradea.

Aurel Baranga – Fii cuminte, Cristofor! (Teatru TV, 1967)

Dintre piesele în care a jucat: Sfânta Ioana de George Bernard Shaw și O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei, Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu și D-ale carnavalului de Ion Luca Caragiale în regia lui Lucian Pintilie, Interviu de Ecaterina Oproiu și Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, în regia Cătălinei Buzoianu, Tartuffe de Moliere și Cabala bigoților de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu, etc.

Castelul condamnaților (1969)

În film a debutat cu rolul sublocotenentului Dragu, din Portretul unui necunoscut. A continuat cu peliculele: O dragoste lungă de-o seară, Diminețile unui băiat cuminte, iar în Bariera, film istoric-dramatic (1972), a avut întâiul său rol principal.

Bariera (1972)

Până la moartea sa prematură, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. A avut roluri memorabile în: Bălcescu, Cercul magic, Gloria nu cântă, Saltimbancii, Un saltimbanc la Polul Nord, Fram, Buletin de București

Saltimbancii (1981)

Operațiunea Monstrul, iar vocea sa caldă a fost prezentă, ca povestitor, în Păcală și în seria Bobocilor.

Operatiunea Monstrul, 1976

A fost totodată unul dintre interpreții preferați ai teatrului de televiziune și ai teatrului radiofonic din epocă.

Tanța și Costel In gară la Medgidia

Activitatea de scenă a fost dublată și de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde a ocupat și funcția de rector. A fost căsătorit cu Valeria Seciu. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice. Dintre filme: Operațiunea Monstrul, Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii, O scrisoare pierdută, Buletin de București, Fram, Un saltimbanc la Polul Nord, Tanța și Costel

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Cotescu

 

***** [In English] *****

Octavian Cotescu

14 February 1931, Dorohoi – 22 August 1985, Bucharest

 

Octavian Cotescu was a successful Romanian actor of the golden generation. His artistic work includes numerous roles in film, but also in theater, mainly Bulandra in Bucharest. It was also one of the preferred performers of theater, television and radiophonic theater of the time. Stage activity was doubled by a professor teaching career at the Institute of Theatre and Cinematography „IL Caragiale” in Bucharest, where he held the position of rector in 1981–1985 period.

He was awarded the Order of Cultural Merit (1967) „for outstanding achievements in the field of drama„.

*****

 

Buletin de București (1982)

 

#todaysmemory #romanifrumosi  #istoriaRomaniei #OctavianCotescu

3 comentarii la „Octavian Cotescu

  1. Pingback: 13 Mai în istoria românilor

  2. Pingback: 1 Iulie în istoria românilor

  3. Pingback: Valeria Seciu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: