Self Portrait - ildeta

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Nicolae Dărăscu

18 februarie 1883, Giurgiu – 14 august 1959, București


 

Nicolae Dărăscu a fost un pictor influențat de curentele impresionism și neoimpresionism, acuarelist, profesor la Academia de Arte Frumoase din București. În perioada 1902–1906 a studiat la Școala Națională de Arte Frumoase din București, clasa G.D. Mirea. După terminarea studiilor, datorită admirației sale pentru operele lui Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, a plecat cu o bursă la Paris (1906). Acolo a cunoscut atmosfera atelierului lui Jean Paul Laurens (Académie Julian) și a celui patronat de Luc Olivier Merson (Académie des Beaux-Arts). Spre deosebire de mulți dintre contemporanii săi, arareori a pictat interioare sau naturi moarte. În schimb, a călătorit foarte mult, fiind în căutarea peisajelor care îi aminteau de tinerețea sa, de exmplu în Delta Dunării sau pe coasta Mării Negre, peisaje pictate în manieră impresionistă.

Bărci la Veneția
Chioggia
Venice
Bărci La Veneția

Are meritul de a fi conturat o școală națională de pictură și de a fi creat un climat cultural deschis noilor idei în epocă. În 1917 alături de pictorii Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Iosif Iser și sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea și alți artiști a pus la Iași bazele Asociației Arta Română.

Bulevardul Elisabeta, București
Spre Lipscani
Peisaj argeșean
Câmp de floarea-soarelui

Cea mai importantă expoziție personală a organizat-o în anul 1936, la sala Dalles unde a expus 85 de lucrări. Printre lucrările sale de referință se numără tablourile Vedere din Argeș sau seria de peisaje din Deltă.

Din 1936 până în 1950 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din București.

Pictura sa dezvăluie disprețul contemporan pentru detaliile obiectului, în favoarea redării formelor prin culoare. Peisajele sale se caracterizează prin amploarea viziunii: Calea Victoriei pe ploaie, Palat venețian, peisaje din Deltă.

Vedere panoramică a Balcicului
Vedere panoramică a Balcicului
Hanul Pașalâcul
Curte la Mangalia
Cimitir tătărăsc la Balcic
Cafeneaua lui Mamut

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_D%C4%83r%C4%83scu

Sursă fotografii: https://g1b2i3.wordpress.com/alexandru-ciucurencu-pictor-roman/d-nicolae-darascu18-februarie-1883-giurgiu-14-august-1959-bucuresti/

 

***** [In English] *****

Nicolae Dărăscu

18 February 1883, Giurgiu – 14 August 1959, Bucharest

 

Nicolae Dărăscu was a Romanian painter and watercolorist, influenced by Impressionism and Neo-impressionism.

He traveled extensively and lived in the south of France, to Venice, in Romania (to Vlaici, Olt County and in Southern Dobruja – Balchik).

Unlike many of his contemporaries, Dărăscu rarely painted interiors or still lives. Aside from his artistic pursuits, Dărăscu was a professor at the Academy of Fine Arts in Bucharest (1936-1950)

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_D%C4%83r%C4%83scu

*****

 

#todaysmemory #romaniafrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #NicolaeDarascu

1 comentariu la „Nicolae Dărăscu

  1. Pingback: 25 Iunie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: