2020 - Marin-Constantin-1925-2011

Constantin Marin

27 februarie 1925, Urleta, Prahova – 1 ianuarie 2011, București


 

Constantin Marin a fost compozitor și dirijor de ansamblu coral, membru al Uniunii Compozitorilor. A absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală, secția Dirijat Coral a Conservatorului de Muzică din București (1944–1949) studiind cu Ioan D. Chirescu, Mihail Jora, Vasile Popovici, Florin Eftimescu, Ștefan Popescu, Teodora Stroescu și Facultatea de Pedagogie, Psihologie și Filozofie a Universității din București (1945–1949), sub îndrumarea profesorilor G.G. Antonescu, Mircea Florian, Dimitrie Gusti, Mihail Ralea, Tudor Vianu. În 1985 a obținut titlul de doctor în muzicologie la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar în 1994, a fost numit Doctor Honoris Causa la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Claude le Jeune – La sortie des gendarmes

A fost un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională românească. A debutat ca dirijor de coruri studențești și de amatori precum Corul Universității, Corul Sindicatului Învățământ din București.

Orlando di LASSO – Madrigale

A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București, șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare, director general, dirijor al Ansamblului UTC din România, director adjunct al Direcției muzicii din Ministerul Culturii, apoi profesor la catedra de dirijat de cor la Conservator. Între 1966–1969 a fost directorul general al Operei Române.

A fost fondator al Corului Universității din București (1948), al Capelei Corale „Gheorghe Cucu” (1958) și al Corului Național de Cameră Madrigal (din 1963), al cărui dirijor și director pe viață a fost și cu care a susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în festivaluri: „George Enescu” (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană și Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Ohridsko Leto și Belef (Belgrad), Olanda etc.

Corul Național de Cameră Madrigal – Bijuterii corale românești Vol. 1

Majoritatea compozițiilor sale se împart în trei categorii: coruri patriotice, coruri de copii, și coruri mixte reflectând tradițiile românești. Contribuția în domeniul muzicii corale, ca dirijor și compozitor, i-a fost recunoscută prin numeroase premii și distincții, titlul Omul Internațional al Anului (1990, 1992, 1994), Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer (2000), prestigiosul The New Grove Dictionary of Music and Musicians pentru întreaga activitate

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Marin_(dirijor)

 

Marin Constantin la a 70-a aniversare Concert Madrigal (1995)

 

***** [In English] *****

Constantin Marin

27 February 1925, Urleta, Prahova County – 1 January 2011

 

Constantin Marin was a Romanian award-winning musician, conductor and composer.

He was the founder in 1963 of the Madrigal Chamber Choir and had been its conductor and director ever since. He was well-known all over the world for his expertise on Renaissance music, Baroque, Gregorian songs and Traditional Romanian music. He was designated a UNESCO Goodwill Ambassador in 1992.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_Marin

*****

 

Angela Gheorghiu și Corul Madrigal – Tatăl nostru

 

#todaysmemory #romaniafrumosi #istoriaRomaniei #ConstantinMarin

0 comentarii la „Constantin Marin

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: