~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Ernest Maftei

6 martie 1920, Prăjești, Bacău – 19 octombrie 2006, București


 

Ernest Maftei a fost actor de teatru și film, epigramist. Ca elev la școala normală din Bacău a debutat cu versuri în revista Liliacul, editată împreună cu patru colegi. Tot aici a aderat la frăția de cruce, organizație anticomunistă a tineretului național-creștin, al cărei lider a devenit la vârsta de 17 ani. A fost membru al Mișcării Legionare, desemnat responsabil pe 4 județe, la doar 21 de ani (1941). În momentul în care a primit ordin de la București să ridice 136 de evrei suspectați de activități comuniste și subversive, el i-a preluat pe toți cei din listă și i-a ascuns la Prăjești, unde i-a angajat la cariera de piatră care aparținea tatălui său. În urma acestei acțiuni, tatăl său a fost arestat mai târziu și încarcerat.

Între 1941–1945 a urmat Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Iași. În aceeași perioadă a fost arestat și condamnat de autoritățile antonesciene pentru activitatea de membru în FDC. Ca deținut politic, a fost închis în penitenciarele din Galați, de la Jilava și Văcărești. Judecat de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, a fost achitat de fiecare dată, mulțumită intervențiilor evreilor salvați de el și care au depus mărturii pentru a-l ajuta.

A debutat ca actor în rolul unui bancher, în perioada studenției, în piesa Zece milionari la Teatrul Muncă și lumină, o filială a teatrului lui Victor Ion Popa.

Omul de lângă tine (1961)

După război a fost șomer, fiind hăituit pentru orientarea sa politică. A jucat la Teatrul Poporului sub numele de Erman Valahu. Aici a primit Ordinul Meritul Cultural clasa I, la care a fost nevoit să renunțe pentru a nu se deconspira. A fost arestat și condamnat de regimul comunist.

Puterea și adevărul (1971)

Debutul cinematografic l-a avut în filmul Răsună valea. S-a afirmat în cinematografie cu pelicula Desfășurarea, regia Paul Călinescu, 1954. A urmat o carieră de excepție, însumând în palmaresul său peste 70 de filme. A devenit unul dintre monștrii sacri ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români. Alături de Colea Răutu și alți actori, a înființat Uniunea Cineaștilor din România.

Dincolo de nisipuri (1974)

A participat activ la evenimentele din 21 decembrie 1989 apărând în fața demonstranților cu un steag fără stemă și a rămas în stradă până la finalizarea evenimentelor. A participat la protestele din iunie și a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței fiind salvat ulterior de un trecător.

Convoiul (1981)

A primit premiul UCIN la împlinirea a 50 de ani de cinematografie, iar din partea consiliului director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România Diploma de recunostință pentru contribuția la dezvoltarea artei și culturii naționale.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ernest_Maftei

 

***** [In English] *****

Ernest Maftei

6 March 1920, Prăjești, Bacău – 19 October 2006, București

 

Ernest Maftei was a Romanian theater and film actor and epigramist. He appeared in more than seventy films from 1953 to 2006.

*****

 

Meandre (1967) [English subtitles]

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #ErnestMaftei

0 comentarii la „Ernest Maftei

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: