12 - Constantin-Brancusi-cu-Augustus-John-si-Frank-Owen-Dobson-National-Portrait-Gallery-detail

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

Foto: Constantin Brancusi cu Augustus John și Frank Owen Dobson – National Portrait Gallery


 

Constantin Brâncuși a deschis prima expoziție personală, la New York

12 martie 1914

A fost organizată de Alfred Stieglitz și Edward Steichen la Photo Secession Gallery, în perioada 12 martie–1 aprilie, fiind expuse 8 opere în marmură, lemn și bronz. A provocat o enormă senzație.

A fost un moment de senzație în lumea artistică, mai ales că, impresionat de cele văzute, bogatul colecționar american John Quin i-a cumpărat pe loc mai multe lucrări.

Încă de la prima lor sosire pe pământ american, sculpturile lui Constantin Brâncuși au avut un public numeros și entuziast la New York, toate lucrările fiind vândute într-un interval de timp foarte scurt. Cu expoziția de la Armory a început de fapt cariera lui Brâncuși, americanii au înțeles de la început profunzimea demersului său artistic. Aproximativ 90% din lucrările vândute de Brâncuși în timpul vieții sunt în Statele Unite.

De atunci, forma pură a sculpurilor sale abstracte a cucerit lumea colecționarilor de artă, care plătesc sume exorbitante pentru a-i achiziționa operele, iar galeriile de artă celebrează genialitatea sculptorului prin expoziții aniversare. Aproximativ 90% din lucrările vândute de Brâncuși în timpul vieții sunt în Statele Unite.

Sleeping Child
Copil dormind/Sleeping Child
Head of a Sleeping Child, 1907
Cap de copil adormit/Head of a Sleeping Child, 1907
Suffering, 1907
Suferință/Suffering, 1907

 

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i

 

***** [In English] *****

Constantin Brancusi opened his first exhibition in the United States

March 12, 1914

Constantin Brâncuși (19 February 1876 – 16 March 1957) was a Romanian sculptor, painter and photographer who made his career in France. Considered a pioneer of modernism, one of the most influential sculptors of the 20th-century, Brâncuși is called the patriarch of modern sculpture.

The exhibition was organized by Alfred Stieglitz and Edward Steichen at the Photo Secession Gallery in New York. 8 works of marble, wood and bronze were exhibited. It caused an enormous sensation. American collector John Quin buyed several sculptures.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i

*****

Paul Kasmin Gallery, 2013

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #ConstantinBrancusi

0 comentarii la „Prima expoziție Brâncuși la New York

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: