~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Doamne, de ce trebuie să trăiești cu moartea în suflet… când viața ar putea fi atât de frumoasă?


Dinu Lipatti

19 martie 1917, București – 2 decembrie 1950, Geneva

 

Dinu Lipatti a fost pianist, compozitor şi pedagog, considerat a fi cel mai important pianist român, membru post-mortem (din 1997) al Academiei Române. Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl său, Theodor, diplomat de carieră, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, mama, Anna, o excelentă pianistă, iar naș la botez i-a fost George Enescu – i s-au recunoscut și cultivat din fragedă copilărie înclinațiile muzicale. La rugămintea lui Theodor Lipatti, în 1922 Josef Paschill a notat într-un caiet primele compoziții ale fiului acestuia, Dinu Lipatti, exact cum le executa la pian, fără greș, micul autor de cinci ani. Caietul cuprinde 8 compoziții: 1. Le Printemps (Primăvara), 2. Chanson pour Grand Mère (Cântec pentru mama-mare), 3. Dorelina, 4. Triste séparation (Trista despărțire), 5. Marșul ștrengarilor, 6. Regrete, 7. Dulce amintire, 8. À ma bonne Surcea (Bonei mele, Surcea).

Lipatti plays Lipatti – Sonatina for the Left Hand for Piano

A fost admis la Conservatorul din București, în 1934 a participat la concursul internațional de pian din Viena. Faptul că i s-a decernat doar al doilea premiu l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest. Ulterior, Cortot l-a invitat la Paris să-și continue sub conducerea sa studiile de pian la Ecole Nationale de Musique. Aici a luat și lecții de compoziție și de artă dirijorală.

În 1936 a început cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa creascând cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial a revenit la București unde a dat recitaluri de pian ca solist sau acompaniindu-l pe George Enescu.

George Enescu – Sonata pentru vioară Nr. 3 Partea I • Vioară George Enescu, Pian Dinu Lipatti

S-a stabilit împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino în Elveția, unde a devenit profesor de pian la Conservatorul din Geneva, continuând cariera concertistică cu recitaluri sau ca solist în orchestre dirijate de Herbert von Karajan sau Alceo Galliera. A realizat în studio imprimări pe discuri.

Grieg – Concerto in A minor Op. 16 • Philarmonia Orchestra, Conductor Alceo Galliera (1947)

În timp ce se pregătea pentru un turneu în America s-a descoperit că suferea de leucemie. A urmat un tratament costisitor, ajutat de muzicieni ca Yehudi Menuhin, Igor Strawinski, Charles Munch care au contribuit cu mari sume de bani. La 16 septembrie 1950, deși slăbit fizic, are loc ultimul lui concert public la Besançon. În partea doua a recitalului intenționa să execute cele 14 Valsuri în Do diez minor de Frédéric Chopin.

Frédéric Chopin – 14 Valses

L-au părăsit puterile; după o lungă pauză, în care publicul nu s-a clintit din sală, a reapărut pe scenă, s-a așezat la pian și a interpretat Jesus bleibt meine Freude din cantata Herz und Mund und Tat und Leben de Johann Sebastian Bach.

Bach-Hess – Jesu Joy of Man’s Desiring

Cu această rugăciune s-a încheiat una din cele mai bogate și scurte cariere cunoscute în arta interpretativă modernă

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dinu_Lipatti

 

Ultimul recital Dinu Lipatti, Besançon 1950 Documentar de Philippe Roger

 

***** [In English] *****

Dinu Lipatti

19 March 1917, Bucharest – 2 December 1950

Dinu Lipatti was a Romanian classical pianist and composer whose career was cut short by his death at age 33.

Lipatti was born into a musical family: his father was a violinist who had studied with Pablo de Sarasate and Carl Flesch, his mother a pianist. For his baptism, which occurred not shortly after birth as is usual, but when he was old enough to play the piano, the violinist and composer George Enescu agreed to be his godfather. Lipatti played a minuet by Mozart at his own baptism.

Dinu Lipatti plays Mozart – Sonata in A Minor, K310, at his last recital

In June 1930, the 13-year old Lipatti received a huge ovation for his performance of the Grieg Piano Concerto in A minor. In 1932 he won prizes for his compositions: a Piano Sonatina, and a Sonatina for Violin and Piano. That year he also won a Grand Prize for his symphonic suite Les Tziganes.

Dinu Lipatti – Șătrarii (Les Tziganes) • Cluj-Napoca Philharmonic Orchestra, Conductor Emil Simon

He entered the 1933 Vienna International Piano Competition but finished second, because the jury considered him too young. Alfred Cortot, who thought Lipatti should have won, resigned from the jury in protest. At eighteen, Lipatti gave his recital debut in Paris at the École Normale.

In recognition of his outstanding contributions to classical music interpretation and composition he was posthumously elected in 1997 as a member of the Romanian Academy.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Dinu_Lipatti

*****

 

Mozart, Chopin, Schumann, Grieg by Dinu Lipatti – The Piano Concerto

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #DinuLipatti

1 comentariu la „Dinu Lipatti

  1. Pingback: 21 Mai în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: