20 - Alexandru-Ioan-Cuza.-Fotografie-de-Carol-Popp-de-Szathmary-detaliu

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Portret de Carol Pop de Szathmári

Alexandru Ioan Cuza

20 martie 1820, Bârlad, Moldova – 3 mai 1873, Heidelberg, Imperiul German


 

Alexandru Ioan Cuza a fost militar de carieră, om politic, revoluționar pașoptist, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A primit o educație europeană, devenind ofițer în armata moldovenească și ajungând la rangul de colonel. S-a căsătorit cu Elena Rosetti în 1844.

A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. În timpul domniei Prințului Grigore Alexandru Ghica, a devenit ministru de război al Moldovei (1858), și a reprezentat orașul Galați în divanul ad-hoc de la Iași. Cuza a fost un proeminent politician și a susținut cu tărie uniunea Moldovei și Țării Românești.

Palatul Domnitorului Al.I. Cuza, Iași

A fost nominalizat în ambele țări de către Partida Națională, care milita pentru unire, în defavoarea unui prinț străin. Profitând de o ambiguitate în textul Tratatului de la Paris, a fost ales domn al Moldovei pe 5/17 ianuarie și al Țării Românești pe 24 ianuarie/5 februarie 1859.

Portret de Carol Popp de Szathmáry

Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România și formând statul român modern, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

A fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ioan_Cuza

 

Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă

 

***** [In English] *****

Alexandru Ioan Cuza

March 20, 1820, Barlad – May 15, 1873, Heidelberg

 

Alexandru Ioan Cuza was a prominent figure of the Revolution of 1848 in Moldavia, Prince of Moldavia, Prince of Wallachia, and later Domnitor (ruler) of the Romanian Principalities.

Cuza was Moldavia’s minister of war in 1858 representing also Galati County in the Ad-hoc Divan at Iasi. Cuza was acting freely under the guarantees of the European Powers in the eve of the Crimean War for a recognition of the Prince of Moldavia. Cuza was a prominent speaker in the debates and strongly advocated the union of Moldavia and Walachia. In default of a foreign prince, he was nominated as a candidate in both principalities by the pro-unionist Partida Națională (profiting of an ambiguity in the text of the Treaty of Paris).

Cuza Family Palace, Ruginoasa
Palatul familiei Cuza, Ruginoasa

Cuza was finally elected as Prince of Moldavia on 5 January 1859 and, after „street pressure” changed the vote in Bucharest, also Prince of Wallachia, on 24 February 1859.

He initiated a series of reforms that contributed to the modernization of Romanian society and of state structures.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ioan_Cuza

*****

 

Mari români: Alexandru Ioan Cuza

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #AlexandruIoanCuza

 

2 comentarii la „Alexandru Ioan Cuza

  1. Pingback: 30 Aprilie în istoria românilor

  2. Pingback: 5 Mai în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: