Self Portrait -detail

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Self PortraitOctavian Smigelschi

21 martie 1866, Ludoș, Sibiu, Imperiul Austriac – 10 noiembrie 1912, Budapesta, Austro-Ungaria


 

Octavian Smigelschi a fost pictor, sculptor și grafician, cu o activitate prodigioasă în pictura monumentală bisericească. A obținut o bursă de stat la școala de profesori de desen din Budapesta (1884–1889). Și-a desăvârșit studiile sub îndrumarea maestrului Bertalan Székely și a devenit profesor de desen. A completat apoi studiile în numeroase călătorii peste hotare. În anii 1890–1891 a vizitat Viena, München, Dresda, fiind apoi profesor de desen în Banská Štiavnica (Șemniț).

Atras îndeosebi de pictura murală, în anul 1904 a întreprins o călătorie de studii la monumentele de artă veche din Țara Românească, Moldova și Bucovina, de la care s-a inspirat în executarea picturilor din numeroase biserici transilvănene (de exemplu, Catedrala mitropolitană din Sibiu). A executat numeroase icoane și iconostase, au rămas drept mărturie acestei perioade din viața pictorului lucrări în diferite biserici din comunele transilvănene: Racovița, Sâncel, Ilva Mare, Măgura, Romos, Rodna Nouă și Poiana Sf. Iosif, Mihalț, Vereșmort și Timișoara Fabrică.

Metropolitan Cathedral Sibiu
Catedrala Mitropolitană Sibiu
Metropolitan Cathedral Sibiu, detail of Angels
Catedrala Mitropolitană Sibiu, Liturghia Îngerească (detaliu)
Metropolitan Cathedral Sibiu, St. Evangelist Ioan
Catedrala Mitropolitană Sibiu, Sf. Evangelist Ioan

Ca pictor de șevalet a lucrat portrete și chipuri de țărani, surprinse în mediul lor obișnuit. În anul 1892 a fost profesor de desen la liceul de stat din Elisabetopol (azi Dumbrăveni, Sibiu), fiind prezent în Sibiu și făcând numeroase schițe ca-n vremurile studenției prin localitățile din jur: Racovița, Câlnic, Tălmăcel, Sibiu și Gârbova. Multe din aceste schițe, fiind datate în 1886, sunt păstrate în prezent la muzeul Astra.

În limba română: http://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Smigelschi

Biografie ilustrată: http://artindex.ro/2015/10/16/smigelschi-octavian/

The Artist's Wife
Portretul soției
Portrait of a Woman
Portret de femeie
Portrait of a Young Woman
Portretul unei tinere
Young Man Reading
Tânăr citind
Peasant Thinking
Ţăran meditând

***** [In English] *****

Self PortraitOctavian Smigelschi

March 21, 1866, Ludosul Mare – November 10, 1912, Budapesta

 

Octavian Smigelschi was a Romanian painter and illustrator, with outstanding activity in the monumental painting of churches.

In 1892, he was hired to teach art at the state high school in Dumbrăveni and held this position until 1911, when he retired in order to focus on painting. As the 1890s went on, he became increasingly drawn to Art Nouveau. He undertook trips to Munich, Dresden, Vienna, Budapest, Florence, Rome and Ravenna, studying the local Renaissance art. In 1903, he held a second exhibition in Blaj, featuring exclusively religious works, including a plan for painting the Greek-Catholic cathedral. That October, his third exhibition took place in Sibiu, with 71 secular paintings and drawings. The show drew universal acclaim due to the newness of his style and the combination of popular Romanian motifs and peasant folk art he employed. The fourth exhibition occurred the same year in Budapest, and was praised as well, including by Octavian Goga in Luceafărul.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Octavian_Smigelschi

*****

Dance of the Fairies
Dansul zânelor
Angel of Death
Îngerul morții
Roofs in Winter
Acoperişuri iarna
Peasant Woman
Țărancă

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #OctavianSmigelschi

0 comentarii la „Octavian Smigelschi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: