25 - Elena-Teodorini-1857-1926

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Fotografie de Antoni Esplugas

Elena Teodorini

Elena de Morțun; 25 martie 1857, Craiova – 27 februarie 1926, București


 

Elena Teodorini a fost mezzosoprană și soprană, ultima divă a secolului al XIX-lea și prima divă a României. A început studiul muzicii și al pianului la vârsta de șase ani în orașul natal, iar la 14 ani a plecat în Italia, fiind admisă la Conservatorul de la Milano, la clasele de canto și de pian, unde a studiat cu pianistul și compozitorul italian Adolfo Fumagalli.

Gaetano Donizetti – Lucrezia Borgia (Milano, 1903)

În 1877 a debutat ca solistă, cu tenorul Armando di Gondi, în Maria di Rohan de Gaetano Donizetti la Teatrul Municipal din Cuneo. În mod gradual, timbrul vocii sale s-a transformat, trecând de la gamma contralto la cea de mezzosoprană. În următorii doi ani a interpretat diverse roluri de mezzosoprană în Alessandria, Livorno, Pisa, Chieti și la Opera din București.

Georges Bizet – Carmen Habanera (Milano, 1903)

În 1879 a debutat la Teatro dal Verme în rolul Mariei din La Fille du Regiment de Gaetano Donizetti și în rolul lui Rachel, din opera La Juive de Jacques Fromental Halévy.

Elena Teodorini – Teatro Alla Scala, Milano

Pe 20 martie 1880, la vârsta 22 ani, și-a făcut apariția pentru prima oară pe scena Teatrului La Scala din Milano, în rolul Margueritei din opera Faust de Charles Gounod, devenind prima româncă pe această scenă. În 1881 a interpretat rolul Valentinei în Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer.

Luigi Arditi – Parla (Milano, 1903)

În anul 1905 a dat lecții de canto la Académie Lyrique din Paris, a plecat apoi în America de Sud, dând concerte la Montevideo, Uruguay. În toamna lui 1909 a fondat Academia Theodorini împreună cu Hariclea Darclée și Titta Ruffo.

Elena Teodorini la pian, în stânga Suzana Baicoyanu şi în dreapta Sofia Condeescu, Contesa Mattei

A devenit Director al Conservatorului Guvernamental din Buenos Aires în 1915, iar la Rio de Janiero în 1918 a fondat Escola superior de canto “Ars et Vox”. În 1922 s-a întors în România, la București, unde a fondat Academia Nazională de Lirică. A rămas în țară până în anul 1923, când a plecat într-o nouă călătorie în Brazilia, dar a revenit la București, unde s-a stins din viață

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Elena_Teodorini

 

A very rare audio document with the great romanian soprano Elena Teodorini

 

***** [In English] *****

Elena Teodorini

Elena de Morțun; 25 March 1857, Craiova – 27 February 1926, Bucuresti

 

Elena Theodorini was a Romanian mezzo-soprano and soprano, first singer from Romania who stepped on stage La Scala in Milan.

The last diva of the nineteenth century and the first diva of Romania, debuted as a soloist in 1877 in Maria di Rohan by Gaetano Donizetti at Municipal Theatre of Cuneo.

She had a very special kind of voice, which now is very rare, of soprano falcone, or soprano dramatica d’agilitta.

More on: http://www.imm.dtu.dk/~popen/Elena%20Teodorini&%20Bidu%20Sayao&%20Zina%20Brozia/Elena%20Teodorin1.htm

*****

 

Amilcare Ponchielli – La Gioconda

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #ElenaTeodorini

0 comentarii la „Elena Teodorini

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: