Costache Caragiale și Teatrul Național

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Costache CaragialeCostache Caragiale

29 martie 1815, București – 13 februarie 1877, București


 

Costache Caragiale a fost actor, dramaturg și profesor de artă dramatică, primul director al Teatrului Național din București, unchiul lui I.L. Caragiale, căruia i-a dat lecții de declamație și mimică. A fost elevul lui Costache Aristia și și-a pus întreaga artă în slujba idealurilor progresiste, democratice ale revoluției din 1848.

Provenea dintr-o familie numeroasă, care se confrunta cu lipsuri mari; la vârsta de șaisprezece ani a trebuit să-și câștige singur pâinea. La înființarea trupei aflată sub patronajul Filarmonicei lui I. Eliade și Ion Câmpineanu, văzând anunțul pentru preselecție, n-a stat o clipă pe gânduri. Talentul nativ, dublat de călăuzirea maestrului C. Aristia, l-au propulsat rapid către debut, în noiembrie 1835. Înlocuind un actor, a primit aplauze la scenă deschisă, iar criticii s-au întrecut în cuvinte de laudă la adresa debutantului. Din păcate, trupa nu a durat decât două stagiuni.

Costache Caragiale – O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi Teatru radiofonic

Trei ani mai târziu a organizat primul teatru dramatic în Iași, primul Teatru Național din România. În următorii 15 ani, Costache Caragiale a colaborat cu cele mai importante teatre ale vremii, din Botoșani, Craiova, Iași unde a promovat piesele de teatru ale celor mai talentați dramaturgi romani printre care Vasile Alecsandri și Costache Negruzzi. În 1850 s-a întors în București și doi ani mai târziu a devenit cel dintâi director al Teatrului Mare (Național).

În 1853, oamenii se plictisiseră de repertoriul grav al naționalului, își doreau comedii. A continuat să joace până în 1865, când s-a retras din lumina reflectoarelor și a fost pe rând avocat, apoi judecător de ocol.

Dintre lucrările sale: Leonil sau Ce produce disprețul, O soaré la mahala sau Amestecul de dorinți, Învierea morților, Prologul pentru inaugurarea noului teatru din București, Teatrul Național în Țara Românească

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Costache_Caragiale

 

Costache Caragiale – Îngâmfata plăpamăreasă sau Cucoană sunt Teatru radiofonic

 

***** [In English] *****

Costache Caragiale
Desen de C.I. Stăncescu

Costache Caragiale

March 29 1815, Bucharest – February 13, 1877

 

Costache Caragiale was a Romanian actor and theatre manager who had an important role in the development of the Romanian theatre.

He made his stage debut in 1835 and, in 1838, organized a theatre company in Iasi, which became part of the first Romanian National Theatre. He worked in many Romanian regional theatres, especially in Iasi, Craiova and Botosani, and encouraged the usage of plays by Romanian dramatists of the day, especially those of Vasile Alecsandri and Constantin Negruzzi. Costache Caragiale was the first director of the National Theatre of Bucharest.

He also wrote a few comedies, such as O repetiție moldovenească (A Moldavian Rehearsal – 1844) and O soaré la mahala (A Soiree in the Neighbourhood).

He is the uncle of Ion Luca Caragiale, the greatest Romanian playwright. His younger brother, Iorgu Caragiale, was also an actor and theatre director.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Costache_Caragiale

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #CostacheCaragiale

0 comentarii la „Costache Caragiale

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: