Magda Ianculescu (1929-1995)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Magda IanculescuMagda Ianculescu

30 martie 1929, Iași – 16 martie 1995, București


 

Magda Ianculescu a fost o soprană de notorietate internațională și profesoară de canto.

În 1947 s-a înscris la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București. Încă din ultimul an de studii, a fost angajată la Teatrul de Operă și Balet din Capitală, unde a debutat în rolul Rosinei din Bărbierul din Sevilla, de Rossini, rol care va rămâne unul dintre succesele permanente ale carierei sale artistice.

Tiberiu Brediceanu – La seceriș

Împreună cu artiștii lirici Dan Iordăchescu, Nicolae Herlea și Valentin Teodorian (cu acesta din urmă a fost căsătorită) au constituit ceea ce mai târziu melomanii vor numi „garnitura de aur a Operei Române”. O voce excepțională prin amploare, timbru, o muzicalitate fină, o tehnică de cânt stăpânită la perfecție au propulsat-o pe firmamentul artei lirice românești ca o nouă stea. A cântat cu orchestre renumite în Belgia, Italia, Rusia, Franța, Cehoslovacia, Iugoslavia, etc., avînd un repertoriu divers – peste 35 de roluri principale – de la opereta vieneză, la opera contemporană românească.

Verdi – Rigoletto Caro Nome

A interpretat peste 50 de roluri, din care se pot menționa: Iaroslava din Cneazul Igor de A.P. Borodin, Norina din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Donna Elvira din Don Giovanni, Blonda din Răpirea din Serai și Suzana din Nunta lui Figaro, de Mozart. A făcut numeroase înregistrări la Radio, Televiziune și la Casa de discuri Electrecord. Între 1969–1977 a fost profesoară la Conservatorul de Muzică din București, formând și lansând multe talente ale teatrului liric românesc. A fost membră în juriile unor importante concursuri naționale

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Magda_Ianculescu

 

Puccini – La Boheme Si, mi chiamano Mimi

 

***** [In English] *****

Magda IanculescuMagda Ianculescu

30 March 1929, Iasi – 16 March 1995, Bucharest

 

Magda Ianculescu was a Romanian operatic soprano and voice teacher. First rank personality of Romanian National Opera for many years, she was known for her musicality and vocal technique.

She made her stage debut as Rosina in Rossini’s The Barber of Seville, which became one of her signature roles.

Her repertoire included more than 35 principal roles, ranging from Viennese operetta to contemporary Romanian opera.

Rossini – Bărbierul din Sevilla Aria Rosinei, Una voce poco fa

Between 1953 and 1955, Magda Ianculescu won singing competitions in Bucharest, Prague (Prague International Singing Competition 1954), and Warsaw and went on to perform not only in her native Romania but also in Belgium, Italy, France, Poland, the USSR, Czechoslovakia, Yugoslavia, and other Eastern European countries.

Her voice had a wide range and a timbre which critics compared to that of Maria Callas.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Magda_Ianculescu

*****

 

Donizetti – Lucia di Lammermoor Quando rapito in estasi

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei Magda Ianculescu

2 comentarii la „Magda Ianculescu

  1. Pingback: 4 Iunie în istoria românilor

  2. Pingback: 12 August în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: