Gică Petrescu (1915-2006)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Gică PetrescuGică Petrescu

2 aprilie 1915, București – 18 iunie 2006, București


 

Gică Petrescu a fost cântăreț și compozitor de muzică ușoară și populară, interpret de romanțe și cântece de petrecere. De-a lungul a șapte decenii de activitate și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate. La 15 ani a urcat pentru prima dată pe scenă. Fiind descoperit la o serbare de compozitorul Ion Vasilescu, a cântat la Radio cu reputatul pianist și dirijor Iulian Ghindă.

Gică Petrescu – Suflet candriu de papugiu

A făcut doi ani la Drept, dar a părăsit studiile juridice în favoarea muzicii: „Decât să ajungi un avocățel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. Un strop de talent, n-o să-l înveți la seminar, în nici o facultate. Cultivă-l și folosește-te de el!” – l-a sfătuit tatăl său.

Gică Petrescu – Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara

Primul contract de diseur l-a avut la grădina restaurant Princiar de pe șoseaua Kiseleff, unde a cântat cu maestrul Fănică Luca, având un repertoriu de 60 de cântece, tangouri și romanțe. În 1933 a fost angajat oficial ca solist vocal, la localul de lux occidental Galeries Lafayette cântând cu Orchestra James Kok. Patronul i-a confecționat două costume elegante, pentru zi (alb) și seară (bleumarin). Avea 18 ani și cu mult curaj a atacat eșalonul de aur al idolilor de atunci ai scenelor din localurile de muzică, răsfățații de public și de presă: Cristian Vasile, Titi Botez sau Jean Moscopol.

Gică Petrescu – Ia, mai toarnă un păhărel

Din 1937 numele Gică Petrescu s-a impus tot mai mult. Afișele elegantului Cazinou de la Sinaia îl anunța cu litere uriașe, ca solist în celebra Orchestră de jazz a lui Dinu Șerbănescu. A cântat pe scenele teatrelor Alhambra, Gioconda, Savoy, a mers în turnee prin toată țara și în Germania, Uniunea Sovietică, Franța.

Gică Petrescu – Uite așa aș vrea să mor

Din 1938, a colaborat cu Casa de discuri Electrecord decenii la rând, înregistrând cântece de muzică ușoară, romanțe, cântece populare și cântece de petrecere.

A fost timp de 34 de ani căsătorit cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. După moartea soției sale, în august 1989, Gică Petrescu a refuzat mult timp să susțină spectacole.

Gică Petrescu şi Ştefan Bănică – Un duet de pomină

Într-o carieră de peste 70 de ani, Gică Petrescu a lansat peste o mie de cântece de petrecere și romanțe. A fost comparat de multe ori cu Maurice Chevalier sau Frank Sinatra

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gic%C4%83_Petrescu

 

Gica Petrescu – Vârsta mea

 

***** [In English] *****

Gică PetrescuGică Petrescu

2 April 1915, Bucharest – 18 June 2006, Bucharest

Gică Petrescu was a prolific Romanian folk music composer and performer. He made his debut at age 18 by joining a student band. His official debut was made by performing for radio audiences in 1937.

Petrescu the performer was known for his extraordinary charm and his rapport with the audience.

Gică Petrescu – Du-mă acasă mai tramvai

On 5 May 2003, then-President of Romania Ion Iliescu appointed Gică Petrescu as a Knight of the Order of the Star of Romania as he celebrated his 88th birthday. On 18 June 2006 he was due to receive the national award Premiile muzicale Radio România Actualități (Radio Romania News – Musical Awards). The award was canceled, as he had died that very morning. He was 91 years old.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Gic%C4%83_Petrescu

*****

 

Gică Petrescu – Căsuța noastră

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #GicăPetrescu

1 comentariu la „Gică Petrescu

  1. Pingback: 24 Septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: