George Valentin Bibescu (1880-1941)

George Valentin BibescuGeorge Valentin Bibescu

3 aprilie 1880, București – 2 iulie 1941, București


 

George Valentin Bibescu, Principe, nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu, pretendent de drept la tronul țării, a fost un pionier în aviație și automobilism.

Avea brevetul internațional de pilot-aviator cu numărul 20, obținut la Școala de pilotaj Blériot Aéronautique din Paris condusa de Louis Bleriot, deci a fost cel de-al douăzecelea aviator din lume.

George Valentin Bibescu
George Valentin Bibescu la Școala de Zbor Blériot Aéronautique

De asemenea, s-a numărat printre primii automobiliști europeni, devansându-l cu un an pe George Assan, considerat primul din România. A ramas în istoria automobilistică, dar ca francez, printre pionierii rally-ului. În anul 1900, întovărășit de mecanicul Keller și, de la Viena, de cumnatul său Nicolae Cantacuzino, a realizat un proiect ambițios, fără precedent la acea dată: parcurgerea distanței de 1827 de kilometri, Geneva–București, în 73 de ore și 45 de minute! Suntem, să nu ignorăm, la 1900, când automobilul era numit încă trăsură!

În 1904 a fondat Automobil Clubul Român, în 1909, Clubul Aviatic Român și în 1912, Liga Națională Aeriană. Între anii 1911–1912 a deținut funcția de comandant al Școlii de pilotaj de la Cotroceni, pe care, bineînțeles, tot el a înființat-o!

De asemenea, în perioada 1920–1923, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

Tot el a fost fondatorul Aeroportului Băneasa din București, pe un teren care a fost moșia mătușii sale, Maria Bibescu, contesă de Montesquiou-Fézensac.

După război, în 1929, George Valentin Bibescu a fost primul om care a traversat Sahara cu automobilul, plecând de la Dakkar, cu punctul terminus Oran. A inaugurat astfel un raliu celebru, care, exceptând anii celui de Al Doilea Război Mondial, este organizat anual

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Valentin_Bibescu

 

5 minute de istorie G.V. Bibescu, un român de poveste

 

***** [In English] *****

George Valentin BibescuGeorge Valentin Bibescu

3 April 1880, Bucharest – 2 July 1941, Bucharest

 

George Valentin, Prince Bibescu was a Romanian early aviation pioneer.

Prince George III Valentin Bibescu, nephew of Gheorghe Bibescu, domnitor (ruler) of Wallachia, had an early interest in aviation; he flew a balloon named Romania brought from France 1905. Later he tried to teach himself how to fly a Voisin airplane, also brought from France, but without success. After Louis Blériot’s demonstrative flight in Bucharest on October 18, 1909, he went to Paris and enrolled in Blériot’s school in Pau. On January 1910, he obtained the International Pilot License number 20. After returning from France, Bibescu organized the Cotroceni Piloting School in Bucharest and founded the Romanian National Aeronautic League. He was instrumental in founding the Fédération Aéronautique Internationale (FAI). He was vice-president, and president of the FAI.

He was co-founder of the Romanian Automobile Club (1901), and of the Romanian Olympic Committee (1914). Romania was among the first 6 nations in the world to organize car races.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/George_Valentin_Bibescu

 

George Valentin Bibescu – Aventurier pe cer și pe pământ (Adventurer on the sky and on the earth)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #GeorgeValentinBibescu

4 comentarii la „George Valentin Bibescu

  1. Pingback: 11 Aprilie în istoria românilor

  2. Pingback: 13 Mai în istoria românilor

  3. Pingback: ZIUA DE 13 MAI ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  4. Pingback: 2 Iulie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: