Fănică Luca (1894-1968)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Fănică Luca (tânăr)Fănică Luca

Iordache Luca Ștefan; 5 aprilie 1894, Ploiești – 25/26 octombrie 1968, București


 

Fănică Luca a fost naist virtuoz, vocalist și șef de orchestră de origine romă. Încă din copilărie, a fost atras de muzica lăutărească și, la insistențele sale, tatăl său, muzicant talentat, flautist și naist lăutar, i-a cumpărat un nai cu 12 țevi, la care l-a învățat să cânte.

În anul 1907, la doar 13 ani, a primit primul său angajament – naist în taraful unui vestit lăutar, cântăreț și țambalagiu, Lache din Găești, alături de care a cântat la Olănești, în timpul verii și la Găești, în timpul iernii și la balurile sau nunțile unde erau solicitați. În anul 1910, a mers, pentru patru luni, la Smirna, în Turcia, cu orchestra vestitului Carabulea, pentru a cânta pe terasa unui local select, fiind apoi angajat să cânte la o grădină de vară din Pera-Constantinopol.

Fănică Luca – Foaie verde de susai

A cântat apoi la diverse restaurante din București, devenind cunoscut. În anul 1937 a mers, în taraful lui Grigoraș Dinicu, la Expoziția Internațională de la Paris, naiul său având un succes excepțional. A fost decorat de Ministerul Educației Naționale Franceze cu Ordinul Palmes Académiques al Academiei Franceze, în grad de ofițer, primind Diploma de Onoare Clasa I cu Medalia de Aur. În plus, profesorul Gusti, comisarul general al Pavilionului Român al expoziției, i-a oferit un premiu de 10.000 franci francezi. A rămas la Paris, unde a cântat la Teatrul Châtelet, și la un local din Montmartre. De la Paris, după un succes nebun, și după ce faima sa a crescut exponențial, a primit un contract la Teatrul Palladium, Londra.

Fănică Luca – Sârba lui Fănică Luca

A fost considerat unul dintre cei mai talentați naiști din toate timpurile, fiind apreciat de compozitorul George Enescu drept „cel mai bun suflător pe care l-am auzit până azi”. Genurile pe care le-a abordat au fost muzica lăutărească (vocală), populară, café-concert și romanțe.

Fănică Luca – Drag îmi e să fiu pe lume; Sârbă

A fost și un pasionat profesor de nai. Între elevii care au studiat sub îndrumarea lui se numără naiști de mare talent, precum Damian Luca (nepotul său), Nicolae Pîrvu, Radu Simion, Gheorghe Zamfir. Activitatea sa muzicală și pedagogică excepțională a fost recompensată cu numeroase titluri și distincții, printre care titlul de Artist emerit al RSR, în anii ’50, iar cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani, Ordinul Muncii clasa a II-a

Taraful Fănică Luca
Taraful Fănică Luca

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/F%C4%83nic%C4%83_Luca

 

Fănică Luca – Înregistrări interbelice (voce)

 

***** [In English] *****

Fănică LucaFănică Luca

Iordache Luca Ștefan; 5 April 1894, Ploiești – 25/26 October 1968, București

 

Fănică Luca was a Romani-Romanian musician and a pan pipe (nai) virtuoso, who was the first to make this instrument popular outside his own country. He learned music from his father (who also played the nai, the Romanian pan pipe, in a band (taraf) of Lăutari, and brothers. Fănică Luca himself would also play in such orchestras, developing great skills and gaining a reputation as a pan pipe virtuoso.

In 1910, at age 16, he made his first international concert tour, during which he spent some months in İzmir, Turkey. Between 1920 and 1929 he regularly played in the best restaurants of Bucharest and his fame spread all over Romania. In 1929 he performed in Warsaw and Paris.

Fănică Luca – Tudorițo, nene

It was his concerts at the Universal Exhibition of Paris (1937) which gave the pan pipe its first popularity in the West. In 1937 Fănică Luca received the „Ordre des Palmes Académiques” from the French Ministry of National Education.

He also performed at the New York World’s Fair in 1939. Thereafter he gave concerts in Russia, the People’s Republic of China, Poland, Czechoslovakia, Hungary, Bulgaria and the USA.

Fănică Luca – Ciocârlia

In 1949 Fanică Luca started teaching the nai. He was the teacher of a whole generation of famous Romanian pan pipe performers, such as Damian Luca, Damian Carlanaru, Constantin Dobre, Radu Constantin, Radu Simion (his son in law), Nicolae Pîrvu and Gheorghe Zamfir. Most of his best pupils scattered all over Europe and America, driven away by the dictatorial regime of Nicolae Ceaușescu.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/F%C4%83nic%C4%83_Luca

*****

 

Fănică Luca – Doina Oltului

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #FănicăLuca

3 comentarii la „Fănică Luca

  1. Pingback: 4 Octombrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: