Amza Pellea (1931-1983)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Amza Pelea (mai tânăr)Amza Pellea

7 aprilie 1931, Băilești, Dolj – 12 decembrie 1983, București


 

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanți actori de teatru și film. A absolvit în 1956 Institutul de Cinematografie din București, clasa Actorie.

Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul „Nottara”, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești.

Amza Pellea (1979)

Pe scena craioveană a realizat, în perioada stagiaturii, nu mai Amza Pellea - Nea Mărinpuțin de 14 roluri, între care Jack Worthing în Ce înseamnă să fii onest de Oscar Wilde, Vlădica Ilarion în Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Bepe în Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni, Horatio în Hamlet de Shakespeare, Colonelul Dobre în Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tăutu, etc.

A fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie.

Să râdem cu Amza Pellea

A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manolache Preda) din filmul Osânda, o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după Velerim și Veler Doamne de Victor Ion Popa.

A fost director al Teatrului Național Craiova și profesor la IATC.

Imposibila iubire (1983 – The last movie)

Din filmografie: Tudor, Neamul Șoimăreștilor, Dacii, Mihai Viteazul, Porțile albastre ale orașului, Tată de duminică, Accident, Nea Mărin miliardar

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea

 

Nea Mărin miliardar / Uncle Marin, the Billionaire (1979)

 

***** [In English] *****

Amza PeleaAmza Pellea

7 April 1931, Băilești, Dolj – 12 December 1983, Bucharest

 

Amza Pellea was one of the most important Romanian actors, being remarked both for his theatre and his film acting.

Pellea played numerous comic and serious roles. He played at the Craiova Theatre, then at the Small Theatre, Nottara Theatre, Comedy Theatre and the National Theatre in Bucharest, being also a professor at the Academy of Theatre and Film in Bucharest. In the cinema was most noted for his roles as historical leaders. His earliest leading roles were as Romanian national heroes, beginning with Decebalus in Dacii (1967) and Columna (1968). He also portrayed Michael the Brave in Mihai Viteazul (1971).

Osânda / The Doom (1976) – English Subtitles

His most famous comic role was as Nea Mărin (Uncle Marin), a character representing the archetypal Oltenian peasant. The character graduated to the cinema in Nea Mărin miliardar (Uncle Marin, the Billionaire), ranked 1 in the top most viewed Romanian films of all time. In 1977 he won the award for Best Actor at the 10th Moscow International Film Festival for his role in Osânda (The Doom).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Amza_Pellea

*****

 

Dacii (1966) – English Subtitles

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #AmzaPellea

1 comentariu la „Amza Pellea

  1. Pingback: Dinu Cocea

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: