Carol Davila

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Carol Davila. Portret de Theodor Aman
Portret de Theodor Aman

Carol Davila

Carlo Antonio Francesco d’Avila; 8 aprilie 1828, Parma, Ducatul Parmei – 24 august 1884, București


 

Carol Davila a fost medic și farmacist de origine franceză, născut în Italia, membru post-mortem (din 2003) al Academiei Române. A absolvit în 1853 Facultatea de Medicină din Paris. A sosit în Țara Românească în data de 13 martie 1853, la nici 25 de ani, după ce și-a dat doctoratul la Paris și după ce a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne și Cher. A fost invitat de domnul Barbu Știrbei pentru a organiza serviciul sanitar. A contribuit fundamental la organizarea învățământului medical din România. A fost profesor de chimie la Universitatea din București. În 1860 a fost ridicat la rangul de general. A organizat serviciul românesc de ambulanțe, distins în timpul Războiului de Independență. A modelat viața medicală sub patru domni, dintre care trei i-au devin prieteni. A construit, din aproape în aproape, un sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil. În 1855 a înființat o școală de felceri iar în 1856 o școală secundară de chirurgie cu program școlar teoretic-liceal și sanitar-militar. A înființat Facultatea de Medicină, a întemeiat învățământul farmaceutic și pe cel veterinar, a fondat numeroase societăți și reviste de specialitate (între care Asociația medicilor români, Monitorul medical, Gazeta spitalelor), a organizat conferințe medicale și a ținut prelegeri cu demonstrații experimentale la Sfântu Sava.

Istoria Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” Bucuresti

A înființat împreună cu horticultorul austriac Ulrich Hoffmann, Grădina botanică din București și a introdus concursurile medicale și stagiile obligatorii în spitale.

A creat primul azil de orfane, în care a adus 40 de fetițe din mahalale, iar la puțin timp a înființat și un orfelinat de băieți. Cât timp a trăit Davila, a funcționat și o școală de surdo-muți, cu atelier de tâmplărie și sculptură.

Împreună cu farmacistul Hepites, a pus bazele farmaciei române. Tot ideea lui a fost introducerea consultațiilor gratuite în spitale, pentru bolnavii săraci. A eradicat, în diferite regiuni ale țării, epidemii grave, a călătorit și a inspectat spitale, a participat la Expoziția universală de la Viena din 1873 cu un compartiment medical al României.

Pe cheltuiala lui s-a editat culegerea de poezii populare a lui Alecsandri, pe care Davila, mare iubitor de folclor, a dat-o premiu elevilor și elevelor din școliile sale.

Datorită lui, serviciul ambulanțelor militare și al trenurilor sanitare a fost pregătit din timp și, în timpul Războiului de Independență, sute de vieți au fost salvate, iar 13.000 de bolnavi și răniți au primit îngrijiri.

Carol Davila. Bust de Constantin Brâncuși, 1903 (Spitalul Militar Central București)
Bust de Constantin Brâncuși, 1903 (Spitalul Militar Central București)

A primit decorații și de la români și de la turci. A făcut parte din caracterele mari ale secolului și a încearcat să formeze caracter și la elevii săi, care au fost trimiși la marile facultăți din Europa: Paris, Roma, Berlin și Viena și s-au întors doctori în medicină. Ulterior, au devenit profesori la facultatea înființată la București. „Ne recomanda să fim cinstiți și să nu ne lăsăm mituiți”, spuneau foștii săi elevi.

Pe cartea sa de vizită era scris un singur cuvânt: DAVILA. Era suficient pentru toată lumea!

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_Davila

 

Carol Davila

 

***** [In English] *****

Carol Davila. Portret de Theodor Mayerhofer
Portret de Theodor Mayerhofer

Carol Davila

Carlo Antonio Francesco d’Avila; 8 April 1828, Parma – 24 August 1884, Bucharest

 

Carol Davila was a prestigious Romanian physician of Italian ancestry.

He started from humble beginnings, most probably as an abandoned child, and the surname Davila was bestowed on him by his adoptive family and guardian.

He studied medicine at the University of Paris, graduating in February 1853. In March 1853, he arrived in Romania. He was the organizer of the military medical service for the Romanian Army and of the country’s public health system. Davila, together with Nicolae Kretzulescu, inaugurated medical training in Romania in 1857, by founding the National School of Medicine and Pharmacy. It was he who had determined government authorities to issue the first official instructions concerning the health care of factory workers and the organisation of medical districts in the country.

It was due to his many activities that several scientific associations appeared in Romania: the Medical Society (1857), the Red Cross Society (1876), the Natural Sciences Society (1876). With his assistance, two medical journals entered print: the Medical Register (1862) and the Medical Gazette (1865). During the Independence War (1877-1878) he was the head of the Army’s sanitary service.

Davila is also credited with the invention of the Davila tincture for the treatment of cholera, an opioid-based oral solution in use for symptomatic management of diarrhea.

Davila’s son Alexandru was a noted dramatist and friend of King Carol I.

Carol Davila wrote Syphilis Prophylaxis (1853), Athmospheric Air (1871).

Carol Davila. Statuia din fața Universității de Medicină București
Statuia din fața Universității de Medicină București / The statue in front of the Medical University of Bucharest

Today, the University of Medicine and Pharmacy in Bucharest, the largest of its kind in Romania, is named in his honor.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Carol_Davila

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #CarolDavila

7 comentarii la „Carol Davila

  1. Pingback: 8 Aprilie în istoria românilor

  2. Pingback: 1 Mai în istoria românilor

  3. Pingback: 4 Mai în istoria românilor

  4. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

  5. Pingback: 5 Noiembrie în istoria românilor

  6. Pingback: 15 Iunie în istoria românilor

  7. Pingback: 4 Decembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: