România frumoasă

Camil Petrescu

Camil Petrescu (1894-1957)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Camil Petrescu (tânăr)Camil Petrescu

9 aprilie 1894, București – 14 mai 1957, București


 

Camil Petrescu a fost scriitor, romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet, membru titular din 1948 al Academiei Române. Din 1913 a urmat cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București, absolvită cu calificativul Magna cum laude, în fața unei comisii prezidată de profesorul de filosofie P.P. Negulescu. A debutat în revista Facla (1914), cu articolul Femeile și fetele de azi. Debutul editorial a fost cu volumul Versuri. Idee. Ciclul morții în 1923.

Ascultă Vocea: Camil Petrescu la Radio România Cultural

În 1916, a fost mobilizat și a plecat pe front ca ofițer în Primul Război Mondial, unde a fost rănit. În timpul unui bombardament german și-a pierdut auzul la o ureche, iar infirmitatea l-a marcat întreaga viață. Experiența trăită în

război se regăsește în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930).

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi 1979

Încă din anul 1920 a participat la ședințele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă a publicat primele poezii. Furtunosul gazetar de stânga, N.D. Cocea a fost modelul său spiritual, fiind prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor și a eroului său, Ladima, din romanul Patul lui Procust.

Jocul ielelor

În 1933 a publicat cel mai valoros roman al său și unul dintre romanele importante ale Modernismului european, Patul lui Procust. În 1939 a fost numit directorul Teatrului Național din București, unde a rezistat doar 10 luni

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Camil_Petrescu

 

Suflete tari

 

***** [In English] *****

Camil PetrescuCamil Petrescu

9 April 1894, Bucharest – 14 May 1957, Bucharest

 

Camil Petrescu was a Romanian playwright, novelist, philosopher and poet. He marked the end of the traditional novel era and laid the foundation of the modern novel era.

He wrote his very first poems as student at high school Saint Sava National College, but being very poor, he studied assiduously, worked to support himself, and relatively late—at the age of 29—he began his studies in philosophy at the University of Bucharest.

He was teacher in Timișoara, and director of the National Theater Bucharest. He was also a member of the Romanian Academy since 1947.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Camil_Petrescu

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #CamilPetrescu

6 comentarii la „Camil Petrescu

  1. Pingback: 12 Mai în istoria românilor

  2. Pingback: 21 Iunie în istoria românilor

  3. Pingback: Ștefan Bănică

  4. Pingback: Monica Lovinescu

  5. Pingback: 20 Decembrie în istoria românilor

  6. Pingback: 2 Ianuarie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: