Theodor Rogalski (1901-1954)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Theodor Rogalski

11 aprilie 1901, București – 2 februarie 1954, Zurich


Theodor Rogalski

Theodor Rogalski a fost compozitor, dirijor, orchestrator, pianist și profesor, reprezentând un nume de referință pentru evoluția culturii muzicale românești din prima jumătate a secolului al XX-lea. După studii la București cu Alfonso Castaldi și Dimitrie Cuclin, a studiat la Conservatorul din Leipzig (1920–1923) și la Schola Cantorum din Paris (1923–1926), cu Vincent d’Indy (compoziție, dirijat) și Maurice Ravel (orchestrație).

Theodor Rogalski – Hora din Muntenia

S-a afirmat din 1926 cu Premiul I la Concursul național de compoziție „George Enescu”, cu lucrarea Cvartet de coarde în fa major și s-a lansat în programele de concert ale Filarmonicii cu Două dansuri pentru suflători, pian și baterie (1927) și Două schițe simfonice (1930), lucrare a cărei valoare de excepție l-a determinat pe George Enescu să o selecteze pentru concertul susținut la Expoziția Internațională New York 1939.

Theodor Rogalski – Două schițe simfonice (Two Symphonic Sketches) (1929)

Timp două decenii, 1930–1950, a lăsat compoziția în plan secundar, dedicându-se activității dirijorale și edificării unui ansamblu – de la înființarea sa până la nivelul unei orchestre de prestigiu recunoscut unanim – Orchestra Națională a Radiodifuziunii Române. A fost apoi prim-dirijor la Filarmonica „George Enescu”, în acești ultimi ani ai vieții deținând și postul de profesor de orchestrație la Conservatorul din București.

Theodor Rogalski – Cvartet de coarde în Fa major (1925)

A compus: Sonată pentru pian, Suită pentru pian, Parfum exotique pentru violoncel și pian, Baladă pe teme românești pentru vioară și pian, Trei piese pentru violoncel, Suită pentru oboi și pian, etc.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Rogalski

 

***** [In English] *****

Theodor Rogalski (1901-1954)Theodor Rogalski

11 April 1901, Bucharest – 2 February 1954, Zurich

 

The Romanian composer, conductor, arranger and pianist Theodor Rogalski is a reference name in the evolution of Romanian musical culture in the first half of the twentieth centuries.

He studied composition at the Bucharest and Leipzig conservatoires and at the Schola Cantorum in Paris with d’Indy, and orchestration with Ravel.

Rogalski performed internationally as a concert pianist and held several important positions in Bucharest’s most

prestigious musical institutions including: répétiteur at the National Opera House, music director of the National Radio, conductor of the Radio Symphony Orchestra, associate conductor of the Bucharest Philharmonic, professor of orchestration at the Bucharest Conservatoire.

Theodor Rogalski – Trei dansuri românești, Suita simfonică (Three Rumanian Dances, Symphonic Suite) (1950) • Orchestra Națională de Radio și Televiziune, Conductor Constantin Silvestri

A brilliant orchestrator, Rogalski wrote symphonic, vocal-symphonic, chamber, film and incidental music; and orchestrated popular songs and songs by Schumann and Brahms.

More on: http://www.pcuk.net/musiclink.co.uk/lsp/festival/festival25.html

 

Theodor Rogalski – Salcia (The Willow) – Camelia Voin, accompanied by Anna Shelest

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #TheodorRogalski

0 comentarii la „Theodor Rogalski

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: