Cristian Mungiu (b. 1968)_21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Cristian MungiuCristian Mungiu

27 aprilie 1968, Iași


 

Cristian Mungiu este regizor, producător și scenarist de film contemporan. A studiat limba și literatura engleză și americană și a lucrat o perioadă ca profesor, precum și ca ziarist și moderator la radio și la televiziune.

În 1998 a absolvit cursurile Academiei de Teatru și Film din București, clasa  Stere Gulea,  Laurenţiu Damian, contribuind apoi în calitate de regizor secund la filme cunoscute precum Le Capitaine Conan (1996, regia Bertrand Tavernier) și Train de Vie (1998, regia Radu Mihăileanu).

A regizat scurtmetraje, pentru care a primit mai multe premii, printre care și cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, în anul 2000, pentru Zapping.

Zapping (2000)

Lungmetrajul Occident (2002) a fost prezentat în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, obținând Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Occident (2002)

Filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) l-a făcut celebru, prin selectarea sa de către juriul Festivalului de Film de la Cannes. După ce a primit Premiul acordat de către Federația Internațională a Presei Cinematografice, FIPRESCI, și premiul acordat de administrația educației naționale din Franța, regizorul Cristian Mungiu a câștigat la 27 mai 2007 Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes – Palme d’Or. Filmul a fost nominalizat și la premiile Golden Globe (Globul de Aur).

Amintiri din Epoca de Aur Tovarășul profesorul activist

A semnat regia a 12 filme de scurt și lung metraj, printre care: Amintiri din epoca de aur, După dealuri, Bacalaureat.

În 2017 a fost distins cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, de către ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cristian_Mungiu

 

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)

 

***** [In English] *****

Cristian Mungiu

April 27, 1968, Iasi

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu is a Romanian filmmaker.

After graduating, Mungiu made several short films. He debuted with his first feature film, Occident (2002), which enjoyed critical success, winning prizes in several film festivals and being featured in Director’s Fortnight at the 2002 Cannes Film Festival.

Bacalaureat Trailer

Mungiu wrote and directed his second feature, 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007). The film was received enthusiastically, attracting critical praise and being selected in the official competition at the 2007 Cannes Film Festival, where it eventually won the coveted Palme d’Or for feature film, marking the first time that prize was awarded to a Romanian filmmaker.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Cristian_Mungiu

*****

După dealuri (Beyond the Hills) (2012, Trailer)

 

Cristian Mungiu & Jane Fonda

 

#todaysmemory #romanifrumosi #CristianMungiu

0 comentarii la „Cristian Mungiu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: