Elvira Popescu (1894-1993)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Elvira PopescuElvira Popescu

10 mai 1894, București – 11 decembrie 1993, Paris


 

Elvira Popescu a fost o actriță franceză de origine română de teatru și de film. A dat dovadă încă din copilărie de talente scenice: grație în mișcări, prestanță la mers, vioiciune și limpezime în grai, un dar de imitație ascuțit și plin de haz. A absolvit cu brio Conservatorul de Artă Dramatică din București și a fost angajată la Teatrul Național, unde i s-au dat, încă de la începutul carierei, roluri principale.

A întemeiat Teatrele Mic și Excelsior, împreună cu actorii Ion Manolescu, respectiv Ion Iancovescu.

Autorii francezi au ocupat un loc de predilecție în repertoriul ei; Louis Verneuil, la vremea aceea unul din cei mai spirituali și în vogă autori de vodeviluri, a fost favoritul ei. Același Verneuil, care va scrie mai târziu special pentru Elvira Popescu numeroase piese de teatru, a jucat de fapt un rol decisiv în viața și cariera talentatei actrițe. El a angajat-o pentru prima dată în 1923 la Teatrul De la Michodière din Paris, în rolul principal din piesa Ma Cousine de Varsovie, în care a debutat cu un succes extraordinar, deși nu stăpânea perfect limba franceză. Aproape instantaneu, ”L’accent d’Elvira Popescu” a devenit proverbial. Critica a elogiat-o in corpore, fapt care este foarte rar întâlnit în Franța, supranumindu-o ”Reine du Boulevard”, ”Notre Dame du Théâtre”, ”Monstre Sacré” etc.

Vocea Elvirei Popescu la Radio România Cultural

Cariera sa teatrală a durat neîntrerupt timp de 65 de ani, repertoriul pieselor interpretate fiind totuși relativ restrâns; toate piesele în care Elvira Popescu era protagonistă țineau afișele cu anii, fiind extrem de solicitată de public. Unele dintre ele au depășit 2000 de spectacole, ceea ce rămâne o performanță rareori egalată de alți actori. Cariera cinematografică a actriței s-a întins între anii 1920–1970; actrița a creat pe memoria de celuloid personaje remarcabile în: La Présidente, Ils étaient neuf célibataires, Austerlitz, Plein Soleil.

L’habit vert

Și-a asumat și răspunderea conducerii unor companii teatrale, fiind co-directoare alături de actorul Hubert de Malet, la Théâtre de Paris și Théâtre Marigny.

Elvire Popesco & FernandelA fost distinsă cu premiul Molière pentru cea mai bună actriță, decernat de asociația actorilor francezi, și de două ori cu ordinul Legiunea de Onoare, una dintre cele mai înalte dinstincții ale statului francez

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Elvira_Popescu

 

Le valet maître (1941)

 

***** [In English] *****

Elvira Popescu (1894-1993)Elvira Popescu

10 May 1894, Bucharest – 11 December 1993, Paris

 

Elvira Popescu was a Romanian-born French stage and movie actress and theatre director.

She debuted at the National Theatre Bucharest at age 16. She became artistic director of the Excelsior Theatre (1921) and started Teatrul Mic, which she managed in parallel with the Excelsior.

At the urging of Louis Verneuil, the French playwright, Popescu moved in 1924 to Paris, where she played the leading role in Ma Cousine de Varsovie, at the Théâtre Michel (1923), under Verneuil’s direction. She also played in Tovaritch (1933), La Machine infernale (1954), Nina (1949), and La Mamma (1957). Later on, she was director of Théâtre de Paris (1956–1965), and Théâtre Marigny (1965–1978).

Elvira Popescu also played in movies, such as La Présidente (Fernand Rivers, 1938), Tricoche et Cacolet (Pierre Colombier, 1938), Ils étaient neuf célibataires (Sacha Guitry, 1939), Paradis perdu (Abel Gance, 1940), Austerlitz (Abel Gance, 1960), Purple Noon (René Clément, 1960).

Ils étaient neuf célibataires (1939)

At age 84, she played again in La Mamma.

Elvire Popesco and FernandelElvira Popescu received the Molière Prize for career achievements (1987) and twice the Légion d’honneur.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Elvira_Popescu

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #ElviraPopescu

0 comentarii la „Elvira Popescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: