Autoportret - detaliu

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Autoportret (1)

Nicolae Grigorescu

15 mai 1838, Pitaru – 21 iulie 1907, Câmpina


 

Nicolae Grigorescu a fost pictor, primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian, membru de onoare (din 1899) al Academiei Române.

La doar zece ani, a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek pentru o perioadă de doi ani, s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său și a păstrat maniera plină de farmec, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și suav care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate imediat după terminarea uceniciei de atelier. Realizările din domeniul picturii religioase sunt: icoanele și prăznicarele de la biserica din Băicoi, icoanele de la Mănăstirea Căldărușani, icoana Sfântului Spiridon de la biserica Alexa din București, picturile murale de la Mănăstirea Zamfira, picturile de la Mănăstirea Agapia și de la biserica din Puchenii Mari. Practic, până la vârsta de douăzeci de ani, el i-a depășit pe Anton Chladek, Gheorghe Tattarescu sau Constantin Lecca, cei care au fost promotorii înnoirii clasiciste din primele decenii ale secolului al XIX-lea în România.

Biserica Agapia - Sf. Treime
Sf. Treime, Biserica Agapia
Sf. Treime și încoronarea Fecioarei, M. Căldărușani
Sf. Treime și încoronarea Fecioarei, M. Căldărușani

 

Remarcat de către politicianul Mihail Kogălniceanu, a beneficiat de o bursă de studii pentru cinci ani de zile la Paris începând din toamna anului 1861, s-a alăturat pictorilor de la Barbizon și a urmat calea realismului și mai apoi a impresionismului. Urmându-și vocația de peisagist, el a fost mai atras decât de orice altceva, de Barbizon, satul care era în acele timpuri celebru prin arta înnoitoare a lui Jean-François Millet, Gustave Courbet și a lui Théodore Rousseau, promotori ai realismului care s-au stabilit chiar aici.

Pescăriță la Grandville
Pescăriță la Grandville
Andreescu la Barbizon
Andreescu la Barbizon
Fete lucrând la poartă
Fete lucrând la poartă
Păstorița
Păstorița

A participat la Războiul de Independență (1877–1878) împreună cu Sava Henția, Carol Popp de Szathmári și G.D. Mirea, însoțind armata română în calitate de pictor de front, realizând la fața locului în luptele de la Grivița și Rahova desene și schițe, care au stat la baza unor mari compoziții.

Gornistul
Gornistul
Dorobanțul
Dorobanțul

Între 1879–1890, a lucrat îndeosebi în Franța, fie în Bretania la Vitré, fie în atelierul său din Paris. Revenit în țară, a deschis mai multe expoziții personale la Ateneul Român (1891–1904).

Din 1890, s-a stabilit la Câmpina și s-a dedicat cu preponderență subiectelor rustice, într-o nesfârșită variație a motivului, a pictat portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc

Car cu boi
Car cu boi
Portrait of a Girl
Portret de fată
Ciobănaș cu câine
Ciobănaș cu câine
Țărancă voioasă
Țărancă voioasă

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Grigorescu

Sursă fotografii: http://artindex.ro/2012/05/16/grigorescu-nicolae/

 

***** [In English] *****

Autoportret (2)Nicolae Grigorescu

15 May 1838, Pitaru, Dambovita – 21 July 1907, Campina, Prahova

 

Nicolae Grigorescu was one of the founders of modern Romanian painting. He was also a writer.

From 1848 he trained in Bucharest with various church painters, producing icons and religious mural decorations. These works, which soon attracted attention, were influenced in style by the Viennese classicism widespread in the Romanian principalities in the early 19th century and by the Italian academicism established there after 1850 by Gheorghe Tattarescu. The earliest of his known paintings are in the church of SS Constantin and Elena at Băicoi. He subsequently painted a series of icons at Căldărușani (1854-1855), Zamfira (1856-1858) and Agapia (1858-1860) monasteries.

Ţărancă din Muscel
Ţărancă din Muscel

In 1877 he was called to accompany the Romanian Army as a „frontline painter” in the Romanian War of Independence. During the battles at the Grivitsa Strongpoint and Oryahovo, he made drawings and sketches which later used in creating larger-scale works.

In 1861, Grigorescu left for Paris, where he studied at the École des Beaux-Arts. He also attended the workshop of Sébastien Cornu, where he had as a colleague Pierre-Auguste Renoir. He soon left this workshop and, attracted by the artistic concepts of the Barbizon school, he became the associate of artists such as Jean-François Millet, Jean-Baptiste-Camille Corot, Gustave Courbet and Théodore Rousseau. Under the influence of the movement, Grigorescu looked for new means of expression and followed the trend of en plein air painting, which was also important in Impressionism.

Basmaua roșie
Basmaua roșie

As part of the Universal Exposition of Paris (1867), he contributed seven works.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Grigorescu

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #NicolaeGrigorescu

2 comentarii la „Nicolae Grigorescu

  1. Pingback: 14 Aprilie în istoria românilor

  2. Pingback: 7 Mai în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: