Aurel Băeșu. Autoportret (1896-1928) - detaliu

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Aurel Băeșu (1)Aurel Băeșu

26 mai 1896, Fălticeni – 24 august 1928, Piatra Neamț


 

Aurel Băeșu a fost pictor impresionist, portretist și peisagist, stins din viață prea devreme. A văzut lumina zilei într-o familie cu multe greutăți materiale, fiul unui modest funcționar de prefectură, rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă.

S-a înscris în 1912 la Școala de Belle Arte din Iași unde a studiat pictura timp de patru ani cu Constantin Artachino și Gheorghe Popovici. Aici s-a remarcat, alături de alți doi tineri, Mihai Onofrei și Adam Bălțatu, fiind distins de către Academia Română, în anul 1915, cu Premiul I „Lecomte de Nöuy” pentru desen.

Din monografia Pictură sau destin. Aurel Băeşu (1896 – 1928), semnată de Gheorghe Macarie, aflăm că artistul a fost un apropiat al scriitorului Mihail Sadoveanu, de a cărui fiică, Lia Sadoveanu, s-a îndrăgostit. Iubirea lor a rămas însă platonică, situaţia materială a pictorului fiind mereu precară şi nepotrivită unei propuneri în căsătorie, potrivit rigorilor epocii.

În ciuda constituţiei sale fragile, a fost încorporat în armata română, la izbucnirea Primului Război Mondial. În acel mediu aspru a contactat o pneumonie care i-a cauzat moartea prematură.

Spirit cercetător, simțind nevoia unei culturi artistice mai cuprinzătoare, a plecat în Italia pentru a se înscrie la cursul liber de pictură al Institutului de Belle Arte din Roma. A rămas aici pentru doi ani. Întors din Italia, și-a cumpărat o căsuță în Piatra Neamț, iar în 1926, a făcut o nouă călătorie în Europa, cu popasuri în Franța, Slovenia și Ungaria, care a contribuit la realizarea unor forme noi de expresie, cu tendințe de simplificare decorativă.

Bolnav de tuberculoză, a murit la 32 de ani

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Aurel_B%C4%83e%C8%99u

Sursă fotografii: https://g1b2i3.wordpress.com/2010/05/26/aurel-baesu-pictor-roman/

Doi copii
Doi copii
Portrait
Portret
Peasant Woman Portrait
Portret de țărancă
Moș Simion-plutașul din Hangu
Moș Simion-plutașul din Hangu
Child Head
Cap de copil
The Monk Vlahuță
Călugărul Vlahuță
Red Hat
Pălăria roșie
Portrait of sculptor Mihail Onofrei
Portretul sculptorului Mihail Onofrei
The Portrait of Pinter Gheorghe Chirovici
Portretul pictorului Gheorghe Chirovici

***** [In English] *****

Self PortraitAurel Băeșu

May 26, 1896, Fălticeni – August 1928, Piatra Neamț

 

Aurel Băeșu was a Romanian painter.

He graduated the Academy of Fine Arts in Bucharest and the Institute of Fine Arts in Rome. His paintings, many showing the influence of Nicolae Grigorescu, can be admired in museums in Bucharest, Bacau, Piatra Neamt, Galati, and figure in private collections worldwide.

He died when he was only 32 years old.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Aurel_B%C4%83e%C8%99u

*****

Landscape
Peisaj
The Bell Tower
Clopotniță
Country house interior
Interior de țară

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #AurelBăeșu

0 comentarii la „Aurel Băeșu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: