Henri Coandă (1886-1972) Cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Henri Coandă (tânăr)Henri Coandă

7 iunie 1886, București – 25 noiembrie 1972, București


 

Henri Coandă a fost inginer și pionier în aviație, fizician, inventator, membru titular (din 1970) al Academiei Române.

A urmat cursuri la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București. Detașat la un regiment de artilerie de câmp din Germania, a fost trimis la Technische Hochschule (Universitatea Technică) din Berlin-Charlottenburg. Pasionat de probleme tehnice și mai ales de tehnica aviaticii, în 1905 a construit un avion-rachetă pentru armata română. În 1908 s-a întors în țară, fiind încadrat ofițer activ în Regimentul 2 de artilerie. Datorită firii sale și spiritului inventiv care nu se împăcau cu disciplina militară, el a cerut și obținut aprobarea de a părăsi armata, după care, profitând de libertatea recâștigată, a întreprins o lungă călătorie cu automobilul pe ruta Isfahan–Teheran–Tibet.

La întoarcere a plecat în Franța și s-a înscris la Școala superioară de aeronautică și construcții, nou înființată la Paris, al cărei absolvent a devenit în anul 1910, ca șef al primei promoții de ingineri aeronautici.

Early Jet Plane Inventor Henri Coanda (1967)

Între 1911–1914 a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviație din Bristol, Anglia și a construit avioane cu elice de mare performanță, de concepție proprie. S-a întors în Franța, unde a construit un avion de recunoaștere foarte apreciat în epocă (1916), prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacție, primul tren aerodinamic din lume și altele. A construit, în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni, primul avion cu propulsie reactivă, de fapt un avion cu reacție, fără elice, numit convențional Coandă–1910 și a descoperit efectul care îi poartă numele, efectul Coandă.

Aeroplan Coandă 1910
Aeroplan Coandă 1910

Alte invenții: Dispozitiv pentru măsurători de portanță și rezistență la deplasarea în aer a diferitelor tipuri de suprafețe portante (profile de aripă) cu posibilitatea înregistrării valorilor pe diagrame pentru posibilitatea comparației și stabilirii profilului ideal; aparatul de zbor cu două motoare cuplate care acționau o singură elice (Reims, 1911); mai multe aparate de zbor clasice (cu elice) cunoscute sub numele de Bristol-Coandă, unul dintre ele a câștigat premiul întâi la Concursul internațional al aviației militare din Anglia (Bristol, 1911–1914); un nou material de construcție, beton-lemnul, folosit pentru decorațiuni (de exemplu la Palatul culturii din Iași, ridicat în 1926, decorat în totalitate cu materialul lui Coandă); un dispozitiv de detecție a lichidelor în sol, folosit în prospectarea petroliferă; un rezervor din beton subacvatic pentru depozitarea petrolului în Golful Persic, etc.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Coand%C4%83

 

Ultimul interviu TV al savantului Henri Coandă

 

***** [In English] *****

Henri Coandă (2)Henri Coandă

7 June 1886, Bucharest – 25 November 1972, Bucharest

 

Henri Marie Coandă was a Romanian inventor, aerodynamics pioneer and builder of an experimental aircraft, the Coanda-1910 described by Coanda in the mid-1950s as the world’s first jet.

He invented a great number of devices, designed a „flying saucer” and discovered the Coandă effect of fluid dynamics. Coandă’s research on the Coandă Effect was of interest post-war and became the basis for several investigations of entrained or augmented flow.

Monoplan Coanda 1912, Bristol
Monoplan Coanda 1912, Bristol

A small stream of a high-velocity fluid could be used to generate a greater mass flow, at lower velocity. Although eventually unsuccessful for aircraft propulsion, this effect has been widely used on a smaller scale, from packaging machinery for small pills through to the Dyson Air Multiplier bladeless fan.

Aerodina lenticular by Henri Coandă

Coandă received the Harry Diamond Laboratories Award at the International Automation Symposium (1965) in New York, an Honorary Fellowship of the Royal Aeronautical Society (1971), the Award and Grand Gold Medal „Vielles Tiges”, UNESCO Award for Scientific Research and the Medal of French Aeronautics, Order of Merit and Commander ring.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Coand%C4%83

 

Henri Coandă’s Biography

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #HenriCoandă

2 comentarii la „Henri Coandă

  1. Pingback: Aurel Vlaicu

  2. Pingback: 20 Ianuarie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: