Ducu Darie (1959-2019)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Ducu Darie - Director la Teatrul BulandraAlexandru (Ducu) Darie

Alexandru Darie-Maximciuc 15 iunie 1959, București – 18 septembrie 2019, București


 

Ducu Darie a fost regizor de teatru, fiul actorului Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu.

A studiat regia de teatru la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, pe care a absolvit-o în 1983. În studenție a regizat spectacolul Paracliserul, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai bună producție la Festivalul International al școlilor de Teatru „Jacques Lecoq”, Riccione, Italia, 1981. Tot în facultate, a jucat într-un film, Galax, omul păpușă.

Galax, omul păpușă

După terminarea facultății a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea, unde a realizat: Săptămâna luminată, de Mihail Săulescu, Jolly-Joker, de Tudor Popescu (spectacolul a fost interzis un an mai târziu, iar numele său nu a mai apărut în presă timp de un an); Amadeus de Peter Shaffer, nominalizat pentru cea mai bună producție a anului 1986, premiat de ATM (azi UNITER); Zece hohote de râs, de Tudor Popescu, spectacol cenzurat de patru ori.

În 1985 a regizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț R.U.R. de Karel Capek și a obținut premiile pentru cea mai bună producție și cel mai bun regizor la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamț, 1985.

Din 1989 a lucrat ca regizor angajat la Teatrul de Comedie din București. Aici a regizat în 1990 Visul unei nopți de vară de William Shakespeare, spectacol distins cu premiile pentru cel mai bun regizor și cele mai bune costume la prima ediție a Festivalului Național de Teatru „I.L. Caragiale” și cu care a fost invitat în 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT), a susținut un turneu în Marea Britanie, iar The Guardian a apreciat: „este cea mai bună producție prezentată în Marea Britanie după Visul unei nopți de vară regizat de Peter Brook” și a fost nominalizat printre primele 20 de producții cu Visul unei nopți de vară din lume. În 1992 a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept „un eveniment al stagiunii”.

Profesioniștii Alexandru Darie

În 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra, unde a regizat: Poveste de iarnă de William Shakespeare (Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – secția română); Trei surori de Anton Cehov(1995, Premiul Asociației Criticilor de Teatru – secția română pentru cel mai bun spectacol și Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor); în Japonia Omul cel bun din Seciuan de Bertolt Brecht și Macbeth de William Shakespeare; la Teatrul de Comedie, Iluzia comică după Pierre Corneille, spectacol care a obținut numeroase premii.

Iulius Caesar (fragment, Tokyo 1995)

În 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru „Bulandra” din București, iar în decembrie 2006 a fost ales președinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris. A fost distins cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Ofițer, Ordinul Steaua Solidarității Italiene în grad de Cavaler și cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler din Franța

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Darie

 

Garantat 100% cu Ducu Darie [TVR1]

 

***** [In English] *****

Alexandru Darie (2)Alexandru (Ducu) Darie

Alexandru Darie-Maximciuc 15 June 1959, Bucharest – 18 September 2019, București

 

Alexandru Darie was a Romanian theater director. Born into an acting family, the son of actors Iurie Darie and Consuela Roșu, he graduated from the Caragiale Academy of Theatrical Arts and Cinematography in Bucharest in 1983. He directed dozens of plays and was the director of the Bulandra Theater in Bucharest from 2002 until his death in 2019. From 2006 to 2011 he was the president of the Union of European Theatres (UTE). He was nominated for and won a number of awards, both at the national level and the international level; his plays were performed in both Romania and abroad.

Darie married and later divorced scenographer Maria Miu; they had a son, Serghei.

During his career he directed many plays including The Sexton by Marin Sorescu, The Good Person of Szechwan by Bertold Brecht, 1794, adapted by Oana Turbatu and Alexandru Darie after Danton by Camil Petrescu, Danton’s Death by Georg Büchner, and Marat/Sade by Peter Weiss. In 1995, he directed Three Sisters by Anton Chekhov, 1995, for which he won the UNITER Prize for the best director. He also directed works by William Shakespeare including A Midsummer Night’s Dream, The Winter’s Tale, Macbeth and Coriolanus. Darie was awarded both the Ordre des Arts et des Lettres and the Order of the Star of Italian Solidarity for his work

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Darie

*****

 

Gluck – Orfeu and Euridice • Bulandra Theater, Director Alexandru Darie, Music Adrian Enescu, Conductor T. Soare

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #AlexandruDarie

0 comentarii la „Alexandru Darie

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: