Today's Memory

Igor Stravinsky

Igor Stravinsky (1882-1971)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Igor Stravinsky (1920)Igor Stravinsky

17 iunie 1882, Oranienbaum, Saint Petersburg – 6 aprilie 1971, New York


 

Igor Stravinsky a fost un compozitor modern de muzică cultă, originar din Rusia, unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a făcut cunoscut și ca pianist virtuoz și dirijor, a readus în actualitate și a revoluționat muzica de balet.

A făcut studii de Drept, dar a luat și lecții de pian, apoi a devenit elevul compozitorului Nikolai Rimski-Korsakov, reputat maestru în arta orchestrației.

Primele lucrări ale tânărului Igor, Focuri de artificii și Scherzo fantastic, entuziasmează pe Serghei Diaghilev, conducătorul vestitelor Ballets Russes din Paris, care îi comandă compoziții pentru ansamblul său.

Igor Stravinsky – Feu d’artifice, Op. 4 • New York Philharmonic, Conductor Stravinsky (1947)

Rezultatul este muzica de balet Pasărea de Foc, a cărei reprezentație în 1910 stupefiază, dar și entuziasmează publicul parizian, conștient că se află în pragul unui nou stil în muzică.

Igor Stravinsky – The Firebird • New Philharmonia Orchestra, Conductor Igor Stravinsky (1965)

Urmează Petrușka (1911), splendida poveste muzical-coreografică pe motive ale folclorului rus. Cu următoarea operă, Sacre du Printemps (Ritualul primăverii), izbucnește însă scandalul, provocat nu atât de spectacol, cât de originalitatea muzicii. Publicul se împarte în două: pe de o parte adversarii, care nu se pot împăca cu mijloacele noi de expresie muzicala, pe de altă parte entuziaștii susținători ai noului gen.

Igor Stravinsky – The Rite of Spring Ballet • Choreography Maurice Béjart

Evoluția ulterioară a muzicii lui Stravinski face din el reprezentantul necontestat al unui curent, ce va fi numit muzică modernă clasică tonală serială.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Igor_Stravinski

 

***** [In English] *****

Igor Stravinsky (1968)Igor Stravinsky

June 17, 1882, Oranienbaum, Saint Petersburg – April 6, 1971, New York

 

Igor Fyodorovich Stravinsky was a Russian, and later French and American composer, pianist and conductor. He is widely considered to be one of the most important and influential composers of the 20th century.

Stravinsky’s compositional career was notable for its stylistic diversity. He first achieved international fame with three ballets commissioned by the impresario Sergei Diaghilev and first performed in Paris by Diaghilev’s Ballets RussesThe Firebird (1910), Petrushka (1911) and The Rite of Spring (1913).

Stravinsky – Petrushka •Spanish Radio and Television Symphony Orchestra, Conductor Sergiu Comissiona (1997)

The last of these transformed the way in which subsequent composers thought about rhythmic structure and was largely responsible for Stravinsky’s enduring reputation as a musical revolutionary who pushed the boundaries of musical design.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Stravinsky

*****

 

Igor Stravinsky – Piano Sonata • Piano Igor Stravinsky (1924)

 

#todaysmemory #IgorStravinsky

0 comentarii la „Igor Stravinsky

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: