Alexandru Giugaru (1897-1986)a

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Eu trebuie să fiu, din toate punctele de vedere, acela pe care-l joc și nimic altceva. Nu-mi place să șarjez, să afectez, să împopoțonez rolul cu farafastâcuri


Alexandru Giugaru (1)Alexandru Giugaru

23 iunie 1897, Huși – 15 martie 1986, București

 

Alexandru Giugaru a fost un actor de comedie de teatru și film, foarte apreciat și premiat.

A plecat din Hușiul natal, dorindu-și enorm să devină actor la București, chiar dacă acest lucru a presupus, inițial, să înceapă dând cu mătura prin teatre și doar sperând la ziua în care să arate lumii toată dragostea sa pentru scenă. Își închipuise și un nume de scenă, în care a inserat, în semn de atașament, numele urbei natale: Sandy Huși. A jucat într-o trupă de artiști la cinematografele bucureștene, în pauza dintre filme, numere de revistă, dar și pe scena Teatrului Armatei.

O noapte furtunoasă (1943)

 „Când juca la Revistă, se numea Sandy Huși. […] Era adorat de publicul de revistă. La un moment dat, i-a spus un coleg că ar trebui să facă teatru serios. Cum adică, el nu făcea teatru serios? Colegul chiar s-a oferit să-l susțină să dea la Institut. „Înveți niște versuri și mâine te duci la examen!”, așa l-a convins. A doua zi dimineață s-au oprit la o bodegă înainte de examen, să capete curaj. Și a căpătat curaj până s-a prezentat în fața comisiei în așa hal încât mai lipsea să spună „hâc”. În comisie, era și doamna Bulandra. A picat. Peste o vreme, se trezeste chemat de doamna Bulandra. S-a dus țantoș la ea. Avea o insignă pe care scria „artist” și pe care o ținea la rever. El atunci era artist… de cartier! S-au întâlnit și doamna Bulandra i-a spus: „Ești o rușine! Dar, uite ce e, te iau la mine, la clasă, în anul II. Și cum ziceai că te cheamă? „Sandy Huși”, i-a răspuns mândru, Giugaru. „Dar ce, ești fetiță? Faci balet? Ce nume e ăsta pentru un bărbat? Care e numele tău?” „Alexandru Giugaru.” „Așa să te cheme! Și scoate-ți tinicheaua aia din piept, pentru mine nu ești artist””, îsi amintea Alexandrina Giugaru, fiica artistului, într-un interviu oferit Danei Andronie, în 2011.

Directorul nostru (1955)

Așa a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București. A rămas, până la urmă, la îndemnul Luciei Sturdza Bulandra, cea care l-a descoperit și l-a susținut, în drumul său spre marile scene, să cucerească lumea teatrului, cu numele său, real si nemuritor: Alexandru Giugaru!

D’ale carnavalului (1958)

La Teatrul Național din București a jucat în spectacolele trilogiei satirice a lui Caragiale: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, D`ale carnavalului; Revizorul de Gogol, cu care a mers în turneu la Moscova, Bădăranii de Carlo Goldoni, cu care a mers în turneu la Veneția, Conu Leonida față cu reacțiunea, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic, Coana Chirița de Vasile Alecsandri, Take, Ianke și Cadâr regizată de Ion Finteșteanu, Nevestele vesele din Windsor, etc. Deși excela în marile roluri de comedie, cu precădere în cele ale lui Caragiale, a fost un artist multilateral, care a știut să se pună în valoare și în subtila poezie mussetiană din Fortunio, lirismul cehovian amărui al Livezii cu vișini, sau tragismul din Furtuna lui Ostrovski.

Doi băieți ca pâinea caldă (1962)

Primul film în care a apărut este Năbădăile Cleopatrei (1925). Și în film a fost mai ales interpret comic, dar a trecut prin toate treptele dramei în: Legenda celor două cruci, Take, Ianke și Cadîr, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Bădăranii, Haiducii, Bălcescu, etc.

A fost distins cu titlul Artist Emerit (1953), Artist al Poporului (1964), cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967)

S-a căsătorit de nouă ori și a avut doi copii, o fată și un băiat.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Giugaru

 

Bădăranii după Carlo Goldoni (1960)

 

***** [In English] *****

Alexandru Giugaru (2a)Alexandru Giugaru

23 June 1897, Huși – 15 March 1986, Bucharest

 

Alexandru Giugaru was a Romanian stage and film actor.

Giugaru began his stage career in 1916 after graduating from the Conservatory of Dramatic Arts in Bucharest, Romania. After performing on various stages in Romania – including the National Theatre in Bucharest – he made the transition to film in 1925’s.

O scrisoare pierdută (A Lost Letter) 1953

Between 1925 and his retirement from the film industry in 1968, he appeared in over twenty films.

His last film role before retirement was in 1968’s Rapirea fecioarelor, directed by Dinu Cocea and starring Toma Caragiu and Marga Barbu.

Două lozuri (1957)

For his work on stage and film he obtained the title of Emeritus Artist and State Prize in 1964.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Giugaru

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #AlexandruGiugaru

0 comentarii la „Alexandru Giugaru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: