Constantin Noica (1909-1987)_21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Oamenii te iartă dacă faci crime. Dar nu te iartă dacă ești fericit


Constantin Noica (1)Constantin Noica

12 iulie 1909, Vitănești, Teleorman – 4 decembrie 1987, Păltiniș, Sibiu

 

Constantin Noica a fost filosof, poet, eseist, publicist și scriitor, membru post-mortem (din 1990) al Academiei Române. Ca licean, a debutat în revista liceului, Vlăstarul, în 1927 cu eseuri care au fost publicate în anul 1934 în volumul Mathesis sau bucuriile simple. A absolvit în 1931 Facultatea de Filosofie și Litere din București, cu teza de licență Problema lucrului în sine la Kant.

Deși a frecventat societatea culturală Criterion, ai căror membri, sub influența lui Nae Ionescu, au devenit legionari, fidel ideii că lupta culturală și nu cea politică este calea pentru reînvierea culturală a României, a refuzat să intre în mișcarea legionară.

În mai 1940 a susținut la București doctoratul în filosofie, cu teza Schiță pentru istoria lui „Cum e cu putință ceva nou?”. A plecat la Berlin în calitate de referent de filosofie la Institutul Româno-German (1940–1944). În paralel, împreună cu Constantin Floru și Mircea Vulcănescu a editat patru din cursurile universtare ale lui Nae Ionescu și anuarul Isvoare de Filosofie.

În perioada 1949–1958 a avut domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel; aici și-a căpătat ideea filosofică și totodată și-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai tîrziu. În 1958 a fost arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi; a executat la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare. Alături de el au fost arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, sub numele de grupul Noica.

Ultimii ani din viață (din 1975) și i-a petrecut la Păltiniș, locuința lui devenind loc de pelerinaj și de dialog de tip socratic pentru admiratorii și discipolii săi.

Constantin Noica – Despre Naștere și Moarte Lectura: Lucian Dumbravă

Prieten şi coleg de generaţie cu Eugen Ionescu, Mircea Eliade şi Emil Cioran, Noica a ales să rămână în ţară, a fost deţinut politic, apoi, în anii ’70, a fondat Şcoala de la Păltiniş, un concept care încuraja cultivarea spiritului uman prin studiul filosofiei și al științei…

Din opera sa: Concepte deschise în istoria filozofiei la Descartes, Leibniz și Kant, Pagini despre sufletul românesc, Douăzeci și șapte de trepte ale realului, Rostirea filozofică românească, Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii românești, Sentimentul românesc al ființei, Devenirea întru ființă, Scrisori despre logica lui Hermes

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Noica

 

Cărările din Păltiniș. O preumblare cu filozoful Constantin Noica

 

***** [In English] *****

People forgive you if you do crimes. But not forgive you if you are happy

Constantin Noica (2)Constantin Noica

12 July 1909, Vitănești, Teleorman County – 4 December 1987, Păltiniș, Sibiu

 

Constantin Noica was a Romanian philosopher, essayist and poet. His preoccupations were throughout all philosophy, from epistemology, philosophy of culture, axiology and philosophic anthropology to ontology and logics, from the history of philosophy to systematic philosophy, from ancient to contemporary philosophy, from translating and interpretation to criticism and creation.

In 1949 he was sentenced by the communist authorities to 10 years of forced residence in Câmpulung-Muscel, remaining there until 1958. In December of that year, after making public the book Histoire et Utopie by Emil Cioran (who had left for France), he was sentenced to 25 years of forced labor in the Jilava prison as a political prisoner, and all his possessions confiscated. He was pardoned after 6 years as part of a general amnesty and released in August 1964.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_Noica

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #ConstantinNoica

7 comentarii la „Constantin Noica

  1. Pingback: 8 August în istoria românilor

  2. Pingback: 7 Octombrie în istoria românilor

  3. Pingback: 5 Noiembrie în istoria românilor

  4. Pingback: 23 Noiembrie în istoria românilor

  5. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

  6. Pingback: Emil Cioran

  7. Pingback: 1 Mai în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: