Maria Ventura (1886-1954)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Maria Ventura (1)Maria Ventura

13 iulie 1886 sau 1888, București – 3 decembrie 1954, Paris


 

Maria Ventura a fost o actriță română de renume european, care a jucat în limbile franceză și română, cunoscută în România și sub numele de Mărioara Ventura, iar în Franța ca Marie Ventura.

A fost un copil orfan, cu origini evreieşti,  ajuns celebru la vârsta adolescenţei. A venit pe lume într-o familie de artişti – mama, actrița Lea Fanşeta Vermont şi-a cunoscut viitorul soţ, scriitorul şi dramaturgul Grigore Ventura, când a dat examen de admitere la Conservatorul din Bucureşti, el fiind în comisia de admitere. Și-a petrecut copilăria în teatru, la repetiţii şi în cabinele actorilor. Marele actor Constantin Nottara avea să îşi amintească mai târziu de fetiţa crescută printre actori: „Parcă o văd pe Marioara Ventura cum aleargă printr-o curte lungă din str. Labirint. Cădea pe brânci şi se ridica. […] Se amesteca în repetiţii. Noi făceam mişcarea în scenă. Venea Calotescu şi o dădea afară. Atunci, tărăboi, ţipete, plânsete, vroia să deschidă uşa şi nu ajungea cu mâna pe clanţă. În pauză se repezea la scaun în mijlocul odăii, dădea din mâini şi din picioare, îşi da ochii peste cap, zicea că şi ea face teatru, era aşa de comică, încât noi toţi o aplaudam”.

A intrat la Conservatorul din București; când era studentă l-a cunoscut pe Tony Bulandra și au fost logodnici câţiva ani. Au jucat împreună în reprezentaţii pe scena Teatrului cel Mare fiind una dintre cele mai admirate perechi ale vremii. Relaţia nu a durat, văzându-şi fiecare de propriul drum. Grigore Ventura a făcut demersuri pentru obţinerea unei burse de studii în Paris.

Deşi a fost respinsă iniţial de Conservatorul din Paris, din cauza dicției, a intrat anul următor, studiind cu Eugène Silvain și Paul Mounet. A ajuns să cunoască cele mai înalte culmi ale succesului, a jucat împreună cu Sarah Bernhardt și cu Eduard de Max, care au avut o mare influență asupra sa. Deşi cunoscuse succesul la Paris, în Primul Război Mondial a revenit în ţară şi a îngrijit bolnavii de pe front alături de Regina Maria.

Maria Ventura (3)Abia spre finalul războiului s-a întors pe scena de la Paris. Începând cu anul 1919, a jucat la Comedia franceză,fiind prima actriţă de origine română care a cunoscut succesul aici. A triumfat în roluri clasice sau în piese moderne. A intrepretat rolurile eroinelor lui Racine, Molière, Cehov, Shaw, Pirandello, Lenormand, Mauriac, etc. Câţiva ani mai târziu a ajuns societară la Comedia franceză. A înfiinţat şi o şcoală de actorie în Franţa.

Între 1929–1936 a dat anual spectacole la București și în România, cu ansamblul teatrului Maria Ventura pe care îl conducea. A jucat în piese de Alexandru Kirițescu, Mircea Ștefănescu etc., dând un mare imbold dramaturgiei românești.

Artistă de mare sensibilitate, cu un simț ascuțit al tragicului, dotată cu o voce impresionantă și folosind o gestică elegantă, Ventura s-a înscris în șirul marilor actori români de reputație europeană. A fost prima femeie care a pus în scenă o piesă la Comedia Franceză, anume Ifigenia de Racine în 1938. A jucat și în filme: Le Roman d’un jeune homme riche (1909), Hérodiade, Le Fils de Charles Quint, Zaza, Les Misérables (1913), Molière, sa vie, son oeuvre, Gibier de potence (1951)

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Ventura

 

Maria Ventura în Fedra de Jean Racine, înregistrare radio din perioada 1929–1932

 

***** [In English] *****

Maria Ventura (2)Maria Ventura

14 July 1888, Bucharest – 3 December 1954, Paris

 

Marie Ventura (born Aristida Maria Ventura) was a Romanian-French actress and theatre director.

Graduate of the Dramatic Art Conservatory of Bucharest (1901) and of Paris Conservatory (1905), she starred with Sarah Bernhardt and Eduard Max, who had a great influence on her.

From 1919 to 1941 she worked at the Comédie-Française, in roles of the heroines of Racine, Molière, Cehov, Shaw, Pirandello, Lenormand, Mauriac. Maria Ventura starred in films like Le Roman d’un jeune homme riche (1909), L’Ensorceleuse (1910), Le Fils de Charles Quint (1912), Zaza (1913), Les Misérables (1913) as Fantine Thénardier, Molière, sa vie, son oeuvre (1922), Gibier de potence (1951).

Between 1929 and 1936 she played annual in Romania, leading her theater company, Maria Ventura, giving a big boost of Romanian dramaturgy and theater arts.

In 1938, she directed Iphigénie by Racine, becoming the first women to direct a play at the Comédie-Française.

More on: http://www.imdb.com/name/nm0893346/

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MariaVentura

3 comentarii la „Maria Ventura

  1. Pingback: Lucia Sturdza Bulandra

  2. Pingback: 7 Februarie în istoria românilor

  3. Pingback: Ion Finteșteanu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: