Nicu Constantin (1939-2009)_21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Nicu Constantin (1)Nicu Constantin

31 iulie 1939, Eforie Sud, Constanța – 15 septembrie 2009, București


 

Nicu Constantin a fost unul din cei mai mari actori români de comedie în teatru, televiziune și film.

De copil a practicat tot soiul de meserii: ajutor la bostănăria turcului Cadri, vînzător de răcoritoare pe plajă, vînzător de lapte, vînzător de creveți la cornet, vînzător de ziare, sacagiu, bagajist la gară, etc., banii astfel cîștigați devenind o sursă serioasă pentru întreținerea familiei sale și, deseori, pentru ajutorarea familiilor mai nevoiașe din orășel. A urmat Școala Medie Tehnică de Marină din Constanța – profil navigație și motoare.

Pentru Nicu Constantin primele înclinații spre lumea artei au început să apară la adolescență, cînd avea ocazia, odată cu concediile de vară, să vadă la Eforie o serie de mari artiști: George Vraca, Gică Petrescu, Sergiu Malagamba, Ștefănescu-Goangă, Nicolae Bassu Tasian, Arta Florescu, Nae Roman, Bimbo Mărculescu etc. Și-a arătat de mic talentul, învățând lungi poeme pe care le recita fără cusur la serbările organizate în Eforie de Ziua Eroilor și a debutat într-un spectacol de la Școala de Marină din Constanța, cu un moment satiric, Mâine vom fi pe mare, cu grupul Trio Scaramuța, în care lua peste picior conducerea școlii. Succesul fiind total, a oferit apoi publicului o altă compoziție a sa, Melodia constănțeană.

Răbdarea • Nicu Constantin și Ștefan Mihăilescu

A urmat Școala Populară de Arte din București și a fost angajat al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” (1960–2000), unde a susținut peste 9.000 de reprezentații, dintre care: Revista dragostei, La Grădina Cărăbuș, Costică, ne vede lumea!, Lasă supărarea-n hol, Nimic despre elefanți, Mi se pare că mă-nsor! și al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” (1979–1982).

Cu nevasta nu-i de glumit • Ileana Stana Ionescu, Nicu Constantin, Alexandru Lulescu

În palmaresul înregistrărilor sale se află peste 30 de filme de scurt și lung metraj: Împușcături pe portativ, Septembrie, Alo aterizează străbunica, Întoarcere la dragostea dintâi, Secretul lui Bachus, Harababura, Ministerul comediei, The Prophecy: Forsaken; 600 de emisiuni de radio și peste 300 de televiziune.

Împușcături pe portativ (1968)

În 2005, în cadrul Galei UNITER, a primit premiul special pentru teatru de revistă, iar un an mai târziu, premiul UNITER pentru întreaga activitate

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicu_Constantin

 

Profesioniștii cu Nicu Constantin (de Eugenia Vodă)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #NicuConstantin

1 comentariu la „Nicu Constantin

  1. Pingback: 30 Septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: