Valeria Seciu (1939)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Valeria Seciu (1)aValeria Seciu

1 august 1939 în București


 

Valeria Seciu este o cunoscută actriță de teatru, film, radio, voce și televiziune. A urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960–1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

Mihai Eminescu – Odă în metru antic

A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Național din București, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, în rolul Veronica Micle, dar și în film, jucând în pelicula Casa neterminată, regizată de Andrei Blaier. După doi ani petrecuți la Cluj, unde a interpretat două roluri, în Androcle și leul de G.B. Shaw și Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, a revenit în echipa Teatrului Național din București, pe care, cu excepția câtorva colaborări, nu a mai părăsit-o până în 1978. Aici a interpretat roluri importante: Dona Elena în Castiliana de Lope de Vega, Otilia – Enigma Otiliei după George Călinescu, Aglaia Epancina – Idiotul după F.M. Dostoievski, Cordelia – Regele Lear de W. Shakespeare, Ana – Valiza cu fluturi de Iosif Naghiu, Lady Anne – Richard al III-lea de W. Shakespeare, Amanda Wingfield – Menajeria de sticlă de Tennessee Williams, etc.

Caragiale – O noapte furtunoasă Zoe și Chiriac

Din 1978 s-a alăturat trupei Teatrului Mic, unde a strălucit în Ersilia Drei – Să îmbrăcăm pe cei goi, de Luigi Pirandello, Margareta – Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, Genica – Niște țărani de Dinu Săraru, Marguerite Gautier – Doamna cu camelii de Alexandre Dumas, Aelita – O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord de Eduard Radzinski, Donata Genzi – Regăsire de Luigi Pirandello, Irina Nikolaevna Arkadina – Pescărușul de A.P. Cehov, Spiritul Mamei – Furtuna de W. Shakespeare, majoritatea în regia Cătălinei Buzoianu.

Cehov – Pescărușul (1993, Fragment)

A înființat și condus Teatrul Levant, una dintre primele instituții independente de gen apărute după căderea regimului comunist. A jucat în numeroase filme: Parașutiștii, Regăsire, Înainte de tăcere, Bună seara, Irina, Mult mai de preț e iubirea, Adela. Pe lângă rolurile interpretate pe scenă sau ecran, ea a dat viață multor personaje la teatrul radiofonic.

A fost distinsă cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Comandor (2000), premii UNITER,

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Valeria_Seciu

 

Henrik Ibsen – Femeia mării

 

***** [In English] *****

Valeria Seciu (2)Valeria Seciu

born 1 August 1939, Bucharest

 

Valeria Seciu is a Romanian actress in theater, film, television and radio, known for Roxanne (2013), Buna seara, Irina (1980), Rîul care urca muntele (1977), and more.

She debuted in 1964, at the National Theatre in Bucharest, in the same year she also made her debut in movie. After two years at Cluj, she returned to the National Theatre in Bucharest, until 1978, when she joined the theater company of Teatrul Mic (The Small Theatre).

In early 1990 she founded and led the Levant Theatre, one of the first independent institution of gender emerged after the fall of communism.

*****

 

Roxanne (2013, the last film)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #ValeriaSeciu

1 comentariu la „Valeria Seciu

  1. Pingback: 27 septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: