Nicolae Herlea (1927-2014)21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Nicolae Herlea (1)21Nicolae Herlea

Niculae Herle; 28 august 1927, București – 24 februarie 2014, Frankfurt am Main


 

Nicolae Herlea a fost un bariton de operă celebru pe cele mai mari scene de operă din țară și lumii, asociat în special cu repertoriul de operă italian. A studiat la Conservatorul din București cu profesorul Aurelius Costescu-Duca; mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.

A debutat în 1951 pe scena Operei Naționale din București cu rolul Silvio din spectacolul Paiațe și a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene (1951–1963).

Nicolae Herlea – O Sole Mio

Tot în 1951 a câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din Moscova și Opera Națională din Berlin.

Nicolae Herlea – Granada

În perioada 1964–1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc. Repertoriul său bogat cuprinde roluri de seamă din creația universală; a fost Figaro în Bărbierul din Sevilia de Rossini (rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori), lordul Ashton în Lucia di Lammermoor de Donizetti, Rigoletto în Rigoletto de Verdi, Escamillo în Carmen de Bizet, Oneghin în Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Igor în Prințul Igor de Borodin, Scarpia în Tosca de Puccini.

Rossini – Il barbiere di Siviglia Largo al factotum

Vocea sa, caldă, egală pe întregul ambitus, exprima cu naturalețe și avânt o întinsă gamă de sentimente. Calitățile sale vocale erau susținute de un autentic talent actoricesc.

Nicolae Herlea – Canțonete (canzonet)

A fost președintele Juriului Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” și a predat cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din București. A fost distins cu numeroase premii, dintre care: Titlul de Artist al Poporului primit în 1962, Premiul de Stat în 1964, Ordinul Meritul Cultural în 1968, Ordinul Muncii în 1974, Ordinul Steaua României în 2000

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Herlea

 

Giuseppe Verdi – La Traviata Madamigella Valery? • Eugenia Moldoveanu și Nicolae Herlea

 

***** [In English] *****

Nicolae Herlea (2)21Nicolae Herlea

28 August 1927, Bucharest – 24 februarie 2014, Frankfurt am Main

 

Nicolae Herlea was a highly acclaimed Romanian operatic baritone, particularly associated with the Italian repertory, especially the role of Rossini’s Figaro, which he sang around 550 times during his career and the title role of Rigoletto.

Born in Bucharest, Herlea studied at the Bucharest Music Conservatory under Aurelius Costescu-Duca, and later at the Accademia di Santa Cecilia in Rome under Giorgio Favaretto. In 1951, he won first prizes in international singing contests in Geneva, Prague, and Brussels. He made his stage debut that same year at the National Opera of Bucharest as Silvio in Pagliacci, quickly establishing himself as the principal baritone there.

Nicolae Herlea – Codrule, codruțule

Since 1958, he began appearing abroad, particularly at the Bolshoi in Moscow, to where he regularly returned. He also made guest appearances at London’s Royal Opera House (1961), La Scala in Milan (1963) and the Metropolitan Opera in New York (1964–67), and also performed at the Liceoin Barcelona, the Berlin Staatsoper, the Vienna State Opera, the Salzburg Festival, La Monnaie in Brussels, and in the opera houses of Prague and Budapest.

He made complete studio recordings of Il barbiere di Siviglia, Lucia di Lammermoor, Rigoletto, La Traviata, La forza del destino, Cavalleria rusticana, Pagliacci and Tosca, on labels such as Supraphon and Electrecord.

Herlea also had a successful career in the concert-hall. After he retired, he taught master classes at the Bucharest Conservatory and was the President of the Jury of the Hariclea Darclée International Voice Competition.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Herlea

*****

 

Nicolae Herlea – Arii din operă

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #NicolaeHerlea

0 comentarii la „Nicolae Herlea

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: