Ioan Gyuri Pascu (1961-2016)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Ioan Gyuri Pascu (1)Ioan Gyuri Pascu

31 august 1961, Agnita, regiunea Brașov/Sibiu – 26 septembrie 2016, București


 

Muzician, actor, membru al grupului de umor Divertis.

A studiat pianul şi chitara, muzicuţa şi tobele, şi a cântat în corul şcolii. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia Română-Spaniolă a Universităţii din Cluj-Napoca.

S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. A debutat în 1978, în trupa Trandafirii Negri din Mediaş – vocal şi chitară ritmică, iar în 1979 și-a lansat prima piesă compoziţie proprie, Melancolie.

Ioan Gyuri Pascu – Melancolie

A fondat mai multe formații de succes în anii ’90, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost și cu care a participat la festivaluri internaţionale de jazz şi blues sau rock, a lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, fiind un critic al radioului comercial românesc. Din discografia sa, trebuie menţionate: Mixed, Maşina cu Jazzolină, Gânduri nevinovate, Lasă, Stângul de a visa, Prinde o stea, Jocul de-a joaca, etc., iar în anul 2007 a realizat albumul La jumătatea vieţii.

Ioan Gyuri Pascu – Maşina cu Jazzolină

În 1987 a devenit membru în grupul Divertis, alături de care a încântat publicul timp de peste 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio şi televiziune.

Grupul Divertis – Pentru porc (2004)

Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a jucat în filme de lung metraj, O vară de neuitat în regia lui Lucian Pintilie și Occident, regizor Cristian Mungiu, în mai multe piese de teatru, precum Take, Ianke și Cadîr, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele.

Victor Ion Popa – Take, Ianke și Cadîr (2014, Fragment)

A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV, a contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport, și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Gyuri_Pascu

 

Ioan Gyuri Pascu & The blue workers Symphonic – Ține tu luna

 

***** [In English] *****

Ioan Gyuri Pascu (2)Ioan Gyuri Pascu

31 August 1961, Agnita – 26 September 2016, București

 

Ioan Gyuri Pascu was a Romanian pop music singer, producer, actor, and comedian, also known for his participation in the comedy group Divertis and for his activity in Romanian cinema and television. Moving between rock music, rhythm and blues, reggae, and jazz, the multi-instrumentalist Pascu founded a number of bands and registered success particularly during the early 1990s, when he was the lead singer of a group known as The Blue Workers. Pascu was the manager of several alternative music acts with his label Tempo Music and remained an outspoken critic of Romanian commercial radio.

Ioan Gyuri Pascu – Innocent thoughts

Noted for his impressions and musical acts within Divertis‘ political satire shows, Pascu was also a successful actor, appearing in film productions such as Lucian Pintilie’s An Unforgettable Summer and Cristian Mungiu’s Occident, and portraying known characters in Romanian theater in various stage adaptations. He also wrote sports columns and was a writer of Christian literature.

Grupul Divertis – Animale mici fără frontiere

He received an offer from Walt Disney Pictures, and he provides the voice of King Louie in 2006 for the Romanian version of the film, The Jungle Book.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Ioan_Gyuri_Pascu

*****

 

Ioan Gyuri Pascu – Țara arde și babele se piaptană • Muzica,text,chitară și voce: Ioan Gyuri Pascu, Clape: Vlady Cnejevici, Țambal; Marius Mihalache

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #IoanGyuriPascu

0 comentarii la „Ioan Gyuri Pascu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: