2020 - Neagu-Djuvara-1916-2018

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

2020 - Neagu-Djuvara-tanarNeagu Djuvara

31 august 1916, București – 25 ianuarie 2018, București


 

Neagu Bunea Djuvara a fost istoric, diplomat, filosof, jurnalist și romancier, născut într-o familie aristocrată de origine aromână, care a dat oameni politici, diplomați și universitari de prestigiu.

Și-a făcut studiile la Nisa și Paris, fiind licențiat în Litere la Sorbona (istorie, 1937) și Doctor în Drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie–noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa.

Garantat 100% cu Neagu Djuvara 2016

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, la „direcţia cifru”, a fost apoi trimis de Antonescu curier diplomatic la Stockholm, în dimineața zilei de 23 august 1944 (în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică – avea misiunea să o contacteze pe doamna Kolontay, ambasadorul URSS la Stockholm), cu doar câteva ore înainte de arestarea mareşalului, apoi fiind secretar de legaţie la Stockholm (numit de guvernul Sănătescu), funcţie în care a rămas până în septembrie 1947, când comuniștii au preluat și acest minister.

A hotărât să rămână în exil, militând în diverse organizații ale exilului românesc – secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români, la Paris; ziarist; Radio Europa Liberă; secretar general al Fundației Universitare Carol I.

În anul 1961, a plecat în Africa, în Republica Niger, cu un contract de doi ani, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de Drept internaţional şi de Istorie economică, la Universitatea din Niamey. Şederea sa în Africa se prelungeşte însă pentru o perioadă mult mai lungă, de douăzeci și trei de ani.

Neagu Djuvara – Despre geneza națiunilor din Balcani

În anul 1972 a obţinut doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, apoi o diplomă pentru limba sârbo-croată a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale Paris.

După decembrie 1989 s-a întors în țară, profesor asociat la Universitatea din București. A fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București. A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului național Serviciul Credincios și cu Ordre des Arts et des Lettres în grad de Ofițer.

Personalitate extrem de respectată în România, el s-a remarcat, până în ultima clipă a vieţii, prin înţelepciune, putere de muncă miraculoasă şi o erudiţie imensă, dar şi prin opiniile şi replicile extrem de tăioase referitoare la aspectele istoriei noastre dar şi ale vieţii de zi cu zi pe care o trăim.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Neagu_Djuvara

 

Neagu Djuvara despre „O scurtă istorie ilustrată a românilor”

 

***** [In English] *****

2020 - Neagu-DjuvaraNeagu Djuvara

August 31, 1916, Bucharest – January 25, 2018

 

Neagu Djuvara was a Romanian historian, essayist, philosopher, journalist, novelist and diplomat. A native of Bucharest, he was descended from an aristocratic Aromanian family.

Most of Djuvara’s work concerns the history of Romania and that of the Romanian people, although he has published significant works pertaining to the philosophy of history, particularly questioning the existence of what he calls „truthful history„.

Romanian historian Neagu Djuvara

He has also published extensively regarding the relationship between his native Romania and Europe, placing the country politically and culturally „between East and West„, citing it as the „last to enter what is commonly called the European concert„, referring not to Romania’s 2007 accession to the European Union, but to the country’s change of orientation towards adopting a Western political and cultural model. He has voiced his concern regarding multiculturalism in Europe, a policy which he views as detrimental to stability within the EU.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Neagu_Djuvara

*****

 

Profesioniştii cu Neagu Djuvara [TVR1]

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #NeaguDjuvara

0 comentarii la „Neagu Djuvara

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: