George Bacovia (1881-1957) -cover21

2020 - George-BacoviaGeorge Bacovia

George Andone Vasiliu; 4/16 septembrie 1881, Bacău – 22 mai 1957, București


 

George Bacovia a fost un poet simbolist, format la școala simbolismului literar francez. Încă din liceu scris versuri, a dovedit talent la desen, a pus pe note câteva poezii, precum și altele de Mihai Eminescu și Ștefan Petică.

George Bacovia – Rar Vocea lui George Bacovia la Radio România Cultural

În 1900 s-a înscris la Școala Militară din Iași, de unde s-a retras în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă, care i-a inspirat poezia de mai târziu, Plumb.

George Bacovia – Plumb Recită Andrei Pavel

S-a înscris apoi la Facultatea de Drept din București.

A citit într-una din ședințele salonului literar al lui Macedonski poezia Plumb, care a produs o puternică impresie, apoi Nervi de toamnă, obținând același succes.

George Bacovia – Lacustră Recită Lucian Dumbravă

A fost autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

Decembre Cântă Nicu Alifantis

La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți interbelici, alături de Tudor Arghezi, Lucian Blaga and Ion Barbu. Din volumele sale: Plumb, Scîntei galbene, Bucăți de noapte, Poezii, Stanțe burgheze

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Bacovia

 

***** [In English] *****

George Bacovia

4/17 September 1881 – 22 May 1957

 

George Bacovia was a Romanian symbolist poet. While he initially belonged to the local Symbolist movement, his poetry came to be seen as a precursor of Romanian Modernism and eventually established him in critical esteem alongside Tudor Arghezi, Lucian Blaga and Ion Barbu as one of the most important interwar Romanian poets.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/George_Bacovia

*****

 

Casa memorială (Memorial House) George Bacovia, Bacau

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #GeorgeBacovia

0 comentarii la „George Bacovia

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: