2020 - Mihaela

Mihaela Ursuleasa

27 septembrie 1978, Brașov – 2 august 2012, Viena, Austria


 

Mihaela Ursuleasa a fost pianistă de renume internațional. Tatăl său cânta jazz la pian, iar mama sa era cântăreață. La 5 ani a început să cânte la pian, cerându-i ajutorul tatălui său pentru a descifra un cântecel, Păpușa bolnavă, de Ceaikovski.

Paul Constantinescu – Toccata

La vârsta de 13 ani, a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado după ce câștigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia, Italia. La sfatul lui Abbado, a renunțat temporar la concerte și s-a concentrat asupra educației sale muzicale. Rezultatul a fost că în 1995 a câștigat Concursul Internațional de Pian Clara Haskil.

Sergej Rachmaninoff – Etude-tableau, Nr. 5 es-moll, op. 39 Filarmonica „George Enescu” Dirijor Cristian Mandeal (2009)

A studiat opt ani la Conservatorul din Viena pe care l-a absolvit în 1999 cum laude, obținând diploma de specializare în arta concertului, sub îndrumarea profesorului Heinz Medjimorec. S-a stabilit la Viena.

Franz Liszt – Piano Concerto Part 1 Filarmonica „George Enescu” Dirijor Cristian Mandeal (2009)

Din păcate, a decedat prematur, în urma unui atac cerebral, la 33 de ani. A fost distinsă post-mortem cu Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Ofițer

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihaela_Ursuleasa

 

George Enescu – Rapsodia Română Pian: Mihaela Ursuleasa

 

***** [In English] *****

Mihaela Ursuleasa

27 September 1978, Brașov – 2 August 2012

 

Mihaela Ursuleasa was a Romanian concert pianist.

She began playing the piano at the age of five under the tutelage of her Romani father, a jazz musician. In 1990, at the age of 12, she obtained a grant to study in Vienna. She went on to perform at Carnegie Hall, with the Rundfunk-Sinfonieorchester in Berlin, with the Orchestre National de France, as well as with the London Philharmonic Orchestra.

In 1995, she won the Clara Haskil International Piano Competition. In 2010, she was awarded the Echo Klassik award for her debut album Piano & Forte. She released her second album, Romanian Rhapsody in 2011.

She died in Vienna at 33 years, of a cerebral hemorrhage.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Mihaela_Ursuleasa

*****

 

Ludwig van Beethoven – Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major • Orchestra de Cameră din Lausanne, Dirijor: Jesus Lopez-Cobos, Pian: Mihaela Ursuleasa

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #Mihaela Ursuleasa

0 comentarii la „Mihaela Ursuleasa

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: