Costache Negri (1812-1876)

1812-1876 Costache NegriCostache Negri

14 mai 1812, Iași – 28 septembrie 1876, Târgu Ocna


Costache Negri a fost scriitor, publicist, diplomat, fruntaș al mișcării unioniste din Moldova. Fiul unui boier înstărit, și-a făcut studiile la Chișinău și Odessa, în 1834 fiind trimis pentru studii superioare în Franța și Italia. S-a întors în Moldova la sfârșitul anului 1841.

Izbucnirea revoluției de la 1848 l-a găsit la Paris, unde s-a înscris ca voluntar în gărzile revoluționare și a prezentat guvernului francez noul tricolor românesc. În martie 1848 i s-a interzis să se întoarcă în Moldova, dar împreună cu un grup de exilați moldoveni a reușit să ajungă la Brașov. A luat parte la întocmirea Declarației de principii și a proclamației de demitere a domnitorului Mihail Sturdza. Apoi a trecut în Bucovina, unde a coordonat munca și propaganda comitetului revoluționar din Moldova, aflat în exil, Alexandru Ioan Cuza sprijinindu-l în eforturile sale.

Noul domnitor, Grigore Alexandru Ghica, l-a numit în diverse funcții judecătorești și administrative, cea mai importantă fiind cea de pârcălab de Covurlui. În 1855, a fost delegat al domnitorului Grigore Alexandru Ghica la Constantinopol și Viena pentru a susține Unirea Principatelor Române. A făcut parte din Comitetul Unirii la Iași, a fost ales deputat și vicepreședinte al Adunării Ad-hoc.

Prieten bun cu Alexandru Ioan Cuza, a sprijinit toate acțiunile și reformele domnitorului Unirii. Prin misiunile pe care le-a avut peste hotare, Costache Negri poate fi socotit primul diplomat al Principatelor Române.

Complotul care a dus la detronarea lui Cuza l-a determinat, ca și pe Vasile Alecsandri, să renunțe la viața politică. S-a retras la Târgu Ocna și și-a dedicat ultimii ani ai vieții pasiunilor sale de-o viață: numismatica și colecționarea de tablouri.

Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind „unul din cei mai nobili bărbați ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism și caracterul cel mai dezinteresat, dar și o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârșite în istoria modernă a românilor

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Costache_Negri

 

#todaysmemory #istoriaRomaniei #Romaniafrumoasa #romanifrumosi #CostacheNegri

1 comentariu la „Costache Negri

  1. Pingback: 4 Octombrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: