11 - Olga-Tudorache-1929-2017

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Eu nu vorbesc ca Florin Piersic, eu tac ca mine


11 - Olga-Tudorache-tanaraOlga Tudorache

11 octombrie 1929, Oituz, Bacău – 18 octombrie 2017, București

 

Olga Tudorache a fost actriță de teatru, film, radio și televiziune și profesor universitar, supranumită Marea Doamnă a teatrului Românesc.

A ezitat între muzică, teatru şi dans, apoi a ales teatrul. A absolvit în 1951 Institutul de Teatru și a fost angajată la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul „Nottara”. La noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978, unde spectatorii au admirat-o în peste 70 de personaje, precum Mașa din Cadavrul viu de Lev Tolstoi, Antigona din piesa lui Sofocle, Cleopatra, din Antoniu și Cleopatra, Regina din Vulpile de Lillian Hellman, Ducesa de Gloucester în Richard al II-lea de Shakespeare, Vitoria Lipan în Baltagul de Mihail Sadoveanu, Elena Domnișor din Să nu-ți faci prăvălie cu scară, Beatrice, din Efectul razelor gamma asupra anemonelor de Paul Zindel sau Maria Vasilievna în Unchiul Vanea de Cehov.

Efectul razelor gamma asupra anemonelor (The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds) – Paul Zindel

A jucat apoi pe scena Teatrului Naţionalul București, într-o revenire spectaculoasă, în 1997, cu spectacolul Regina mamă de Manlio Santanelli, iar în 2005, a putut fi admirată pe scena Teatrului Metropolis, în spectacolele Peşte cu mazăre sau Portretul Doamnei T, aceasta din urmă, premiat de UNITER, i-a adus actriţei Premiul de Excelenţă Omul anului 2006.

Manlio Santanelli – Regina mamă

A fost conferențiar universitar, apoi profesor universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la catedra de actorie. A avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997). Retragerea efectivă din învățământ a avut loc în anul 2000. Zeci de roluri în teatru și film, regia de teatru la Studioul Cassandra pentru studenții săi, numeroase colaborări la televiziune, i-au adus supranumele de Marea Doamnă a teatrului Românesc.

Mihai Eminescu – Departe sunt de tine

11 - Olga-Tudorache-1A încercat tot timpul să-și ferească viața personală de fani și presă. De aceea, puțină lume cunoaște amănunte despre omul Olga Tudorache. În 1960, era o actriță superbă, cu o ținută aristocrată. Un actor frumos s-a îndrăgostit de ea, s-au căsătorit și au avut împreună un băiat. Căsătoria cu Cristea Avram a durat până în 1966, când acesta s-a îndrăgostit de franțuzoiaca Marina Vlady, mare vedetă internațională, venită în România pentru a filma în coproducția româno-franceză Steaua fără nume. Cristea Avram a părăsit țara pentru noua sa dragoste, însă povestea lor de iubire nu a durat prea mult. Olga Tudorache a povestit despre fiul său că este cel mai mare succes al ei.

Repetabila povară de Adrian Păunescu

În film, a avut o activitate la fel de prolifică, având roluri în: Directorul nostru (1955), Când primăvara e fierbinte (1960), Tudor (1962), Răzbunarea haiducilor (1968), Mihai Viteazul (1970),  Profetul, aurul şi ardelenii (1977), Bietul Ioanide (1979), Vreau să ştiu de ce am aripi (1984), Domnişoara Aurica (1986), Tusea şi junghiul (1990), Balanţa (1991), Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1993), O vară de neuitat (1993), Faraon (2004), Femeia visurilor (2004) şi Cendres et sang (2008)

Bietul Ioanide (1979)

De-a lungul carierei, a fost recompensată cu numeroase distincții și premii, printre care Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer (2000), Decorația Regală Nihil Sine Deo, acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I (2013)

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Olga_Tudorache

 

Regina Teatrului Românesc

 

**** [In English] *****

11 - Olga-Tudorache-2Olga Tudorache

11 October 1929, Oituz, Bacău – 18 October 2017, București

 

Olga Tudorache was the greatest Romanian stage and movie actress of 20 Century and university teacher.

She had a long career, spanning over 60 years, starring in more than 70 theatrical characters, directing plays of her students, appearing in 28 films.

Throughout her career she has received numerous professional awards.

*****

 

Femeia visurilor (The Woman of dreams) Directed by Dan Pița, whom also has anniversary today

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #OlgaTudorache

0 comentarii la „Olga Tudorache

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: