Draga Olteanu-matei (1933-2020)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Draga Olteanu-matei (1)Draga Olteanu-Matei

24 octombrie 1933, București – 18 noiembrie 2020, Iași


 

Draga Olteanu-Matei a fost o apreciată actriță de comedie în teatru, film, radio și televiziune. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa Ziariștii de Alexandru Mirodan.

Articolul 214 de I.L.Caragiale

De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: Coana Chirița după Vasile Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii: Coana Chirița (1986) și Chirița la Iași (1987), Gaițele de Kiritescu, Căruța cu paie de Mircea Ștefanescu, Hagi Tudose de Barbu Ștefănescu DelavranceaDomnișoara Nastasia de G.M. Zamfirescu, Pisica în noaptea de Anul Nou de D.R. Popescu, Autorul e în sală de Ion Băieșu etc.

Gaițele (Teatru TV, 1993)

Pe scena Teatrului Național a jucat în Azilul de noapte de Maxim Gorki, Crimă pentru pământ, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Sararu.

Iarna bobocilor (1977)

Reprezentantă a generației de aur a teatrului românesc, în peste 50 piese de teatru, 90 de filme, dintre care: Un surâs în plină vară, Răzbunarea haiducilor, Bariera, Ilustrate cu flori de câmp, Iarna bobocilor, Nea Mărin Miliardar, Buletin de București, Cucoana Chirița, Conu Leonida fata cu reactiunea, etc. și 100 roluri în televiziune

Musafiri de Revelion •  Draga Olteanu-Matei și Dem Rădulescu

A scris scenarii de film: Patima, Dumbrava minunată, Cucoana Chirița.  De-a lungul carierei sale  impresionante, a fost distinsă cu numeroase premii: Premiul ACIN (1975, pentru Ilustrate cu flori de cîmp și Filip cel bun), Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, dar și Premiul TVR și Prime Time World Broadcast (PTWB) pentru Cea mai iubită actriță (2003), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul de Excelență al Revistei VIP (2005), Premiul „Constantin Tănase” (Israel), Premiul pentru ecranizare pentru copii (Moscova), Premiul UCR pentru Faimosul Paparazzo, etc.

Draga Olteanu Matei recită Blestem de dragoste de M.R. Paraschivescu

După pensionarea sa de la Teatrul Național din București, în 1992 s-a retras pe meleagurile natale, la Piatra Neamț.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Draga_Olteanu-Matei

 

Cucoana Chirița (1986)

 

***** [In English] *****

Draga Olteanu-matei (2)Draga Olteanu Matei

24 October 1933, Bucharest – 18 November, 2020, Iași

 

Draga Olteanu Matei was an appreciated Romanian comedy actress, playing at National Theatre Bucharest, in numerous movies and television shows.

Golgota (1966)

Representative of the golden generation of Romanian theater, Draga Olteanu Matei has a rich track record. He starred in 90 films: A Bomb Was Stolen, Haiducii, The Explosion, Uncle Marin, the Billionaire, The Famous Paparazzo, in over 50 plays and 100 television roles.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Draga_Olteanu_Matei

*****

 

Toamna bobocilor (1975)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #DragaOlteanuMatei

0 comentarii la „Draga Olteanu-Matei

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: