Maria Lătărețu (1911-1972) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Maria Lătărețu (1)Maria Lătărețu

Maria Borcan; 7 noiembrie 1911, Bălcești, Gorj – 27 septembrie 1972, Românești, Botoșani


 

Maria Lătărețu a fost cântăreață de muzică tradițională și muzică populară oltenească, una dintre cele mai îndrăgite interprete din domeniu, fiind numită Privighetoarea Gorjului, Crăiasa cântecului românesc.

Maria Lătărețu – Mai ții minte măi dragă Marie

Copilăria i-a fost marcată de lipsuri materiale, de mic copil fiind  nevoită să muncească pentru a-şi sprijini familia. A cântat la hore, nunţi şi petreceri boiereşti, etc. Ioniţă Borcan, fratele artistei, o acompania la chitară, la petrecerile săteşti, unde încântau audienţa.

Maria Lătărețu – Pupa-ți-aș coama, Bălan

La 13 ani Ioniță i-a cumpărat o chitară și a învățat-o să se acompanieze. Maria Lătărețu La ChitarăLa doar 17 ani, Maria s-a căsătorit cu vioristul Mihai Lătăreţu din comuna  Leteşti. Împreună  au cântat mulţi ani în mai toate satele din judeţul Gorj. Artista a ajuns pentru prima dată în Bucureşti în 1933.

Maria Lătărețu – Radu mamii, Radule

O perioadă de timp a cântat la localul „La fânăreasă”. Reîntoarsă în judeţul natal, în 1937 a fost descoperită în Gorj de o echipă de folcloriști alcătuită din Constantin Brăiloiu, Harry Brauner, Tiberiu Alexandru și Mihai Pop. Încântați de vocea, stilul și repertoriul său tradițional, au invitat-o la București pentru a o înregistra.

Maria Lătăreţu, Privighetoarea Gorjului [imagini din Arhiva TVR]

A cântat prima oară la Radio București pe 29 august 1937. Până în 1949 a cântat cu taraful soţului ei şi mai apoi a devenit  prim-Maria Lătărețu (2)solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru” a Institutului de Folclor.

În cariera sa a susținut un număr mare de concerte, a realizat numeroase înregistrări discografice și a participat la un număr mare de emisiuni de radio și TV, a întreprins numeroase turnee atât în țară, cât și în străinătate: Polonia, Cehoslovacia, U.R.S.S., Egipt, Siria, Elveția, Turcia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Iugoslavia, Iordania.

Maria Lătărețu – Lie, Ciocârlie

De-a lungul carierei sale a cântat cu mari șefi de orchestră și dirijori: Gelu Barabancea, Nicu Stănescu, Ionel Budișteanu, Victor Predescu, Radu Voinescu, George Vancu, Ion Luca-Bănățeanu, Florea Cioacă, Constantin Mirea, Nicu Novac.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_L%C4%83t%C4%83re%C8%9Bu

 

Maria Lătărețu – Vă las cântecele mele

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MariaLătărețu

2 comentarii la „Maria Lătărețu3 min read

  1. Pingback: 20 Noiembrie în istoria românilor

  2. Pingback: Benone Sinulescu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: