Constantin Baraschi (1902-1966) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

1902-1966 Constantin BaraschiConstantin Baraschi

17 noiembrie 1902, Câmpulung – 22 martie 1966, București


 

Constantin Baraschi a fost sculptor, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române. Primul contact cu sculptura și cu mesteșugul cioplirii pietrei a fost reprezentat de înscrierea sa la Școala de Arte și Meserii a meșterilor italieni stabiliți în jurul anilor 1900 la Câmpulung Muscel. În 1921, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, la clasa de sculptură a lui Dimitrie Paciurea. A părăsit această școală, în 1925, pentru a urma cursurile Academiei Libere de Arte Plastice.

Debutul său public a fost la Salonul Oficial din Capitală din 1925, unde, un an mai târziu, a fost premiat. În 1927 a primit o bursă de studii în Franţa. La Paris, a studiat la Academia Julian, apoi a urmat cursurile libere ale Academiei Le Grande Chaumiere, în atelierul-şcoală al faimosului Bourdelle. După expoziţia de la Bucureşti din 1928, cariera lui Baraschi a intrat pe o traiectorie spectaculoasă.

În 1937, a obţinut Medalia de Aur, la expoziţia internaţională de la Paris, iar un an mai târziu a primit Premiul Academiei Române pentru sculptură.

Fântânana Modurei și Aleea Cariatidelor – originalul realizat de Constantin Baraschi în 1939
Fântâna Modurei – Reconstituire de Ionel Stoicescu dupa originalul lui Constantin Baraschi
Aleea Cariatidelor din Parcul Herăstrău – reconstituită de Ionel Stoicescu în 2006_ după originalul lui Constantin Baraschi
Fata pe valuri, Galați

Printre creațiile sale de referință se numără două altoreliefuri pentru Arcul de Triumf, statuia Nicolae Bălcescu, dezvelită în 1969 la Pitești și două basoreliefuri pentru fațada Institutului de botanică din capitală.

La Câmpulung Muscel, oraşul său natal, în Grădina Publică, se află sculpturile sale Nicole Bălcescu, Autoportret, Ţăranca din Muscel şi grupurile statuare de la Cimitirul Flămânda şi de la intrarea în stadion. Este autorul busturilor lui Nicolae Bălcescu, Alexandru Sahia şi George Coşbuc din parcul „Carol I”. Tot Baraschi a realizat şi cele 16 panouri decorative ale cunoscutului bloc Zodiac din Capitală, de pe Calea Dorobanţi, monument istoric.

Monumentul Eroilor, Predeal
George Enescu
Ion Luca Caragiale
Bust Nicolae Bălcescu, Cișmigiu
Țăranca

A fost profesor şi rector la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi singurul sculptor român care a scris un tratat de sculptură (1962).

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Baraschi

 

***** [In English] *****

Constantin Baraschi. AutoportretConstantin Baraschi

17 November 1902, Câmpulung – 22 March 1966, Bucharest

 

Constantin Baraschi was a Romanian sculptor, member of the Romanian Academy, one of the most expressive sculptural art masters, highlighted by a correct rendering of the human anatomy.

Constantin Baraschi was rector at the Institute of Fine Arts in Bucharest, and the only Romanian sculptor who wrote a treatise on sculpture.

Monumentul Kilometrul Zero, București
Monumentul Kilometrul Zero
Medalionul Credința de pe Arcul de Triumf
Cântecul Faunului

He won the Gold Medal at the International Exhibition in Paris (1937), Romanian Academy Award for Sculpture (1938), Silver Medal for sculpture „Saint George” (1940) and the title Honored Master of Art (1951).

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #ConstantinBaraschi

1 comentariu la „Constantin Baraschi

  1. Pingback: 3 August în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: