România frumoasă Today's Memory

Mariana Nicolesco3 min read

Mariana Nicolescu (1948) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Mariana Nicolescu (1)Mariana Nicolesco

28 noiembrie 1948, Găujani, Giurgiu


 

Mariana Nicolesco este o soprană recunoscută pe plan mondial, membră de onoare (din 1993) a Academiei Române.

A terminat Școala de Muzică din Brașov cu Concertul pentru vioară de Bruch, a urmat, pentru o scurtă perioadă, Secția Canto a Conservatorului din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf.

După ce a câștigat în 1972 Concursul Internațional Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană, a fost invitată de dirijorul american Thomas Schippers să debuteze la Cincinnati în rolul Mimi din La Bohème de Puccini, fapt care a marcat începutul carierei sale internaționale.

Puccini – La Boheme O soave fanciulla • Mariana Nicolesco & Neil Shicoff

A cântat pe cele mai renumite scene ale lumii, începând cu Teatro alla Scala din Milano, unde a debutat în premiera mondială a operei La Vera Storia de Luciano Berio (1982), și unde apare apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri și concerte, ca și la Metropolitan Opera din New York cu La Traviata de Verdi (1978).

Verdi – La Traviata Ah, fors’e lui • Metropolitan Opera, New York

A apărut în teatrele de la München, Viena, Paris, Monte Carlo, Chicago, Hamburg, San Francisco, Los Angeles, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florența, Parma, Veneția, Bologna, Torino, Palermo, Trieste, Strasburg, Toronto, Pretoria, Caracas, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, Houston, New Orleans, Rio de Janeiro, Dresda, Tokio, Berlin, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino, la Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Festivalul de la Martina Franca sau la Festivalul Casals în Puerto Rico.

Vincenzo Bellini – Norma Casta Diva

Este președintă de onoare a juriului Concursului Internațional de canto Hariclea Darclée. Marianei Nicolesco i-a fost conferit Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce „pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, Medalia UNESCO pentru Merite Artistice

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mariana_Nicolesco

 

Arrigo Boito – Mefistofele L’altra notte in fondo al mare • Romanian Radio Chamber Orchestra, Conductor Ludovic Bacs

 

***** [In English] *****

Mariana Nicolesco

born on November 28, 1948 in Găujani, Giurgiu County

Mariana Nicolescu (2)

Mariana Nicolesco is a Romanian operatic soprano.

She studied violin at the Music High School in Brașov and voice at the Music Conservatory in Cluj-Napoca, before winning a scholarship at the Conservatorio di Santa Cecilia in Rome.

Verdi – Macbeth ”Nel dì della vittoria … Vieni! t’affretta! … Or tutti sorgete …” [Lady Macbeth] • Orchestra of the Romanian Philharmonic George Enescu, Conductor Cristian Mandeal

An Honorary Member of the Romanian Academy since 1993, Officer of the Order of the Arts and Letters in France (2000), Ph.D. and Doctor Honoris Causa of the Gheorghe Dima Music Academy in Cluj-Napoca (1996), she was awarded the Order of the Star of Italian Solidarity (2004) and the Order of the Star of Romania, in the Rank of Grand Cross (2008). She was also named UNESCO Artist for Peace (2005), UNESCO Goodwill Ambassador, elected the Most Successful Woman in Romania (2004) and was conferred the Special Award Kultur Preis Europa Medal in Sibiu, European Capital of Culture (2007).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Mariana_Nicolesco

*****

 

Verdi – La Traviata Addio del passato • Orchestra of the Romanian Philharmonic George Enescu, Conductor Cristian Mandeal

 

#todaysmemory #romanifrumosi #MarianaNicolesco

0 comentarii la „Mariana Nicolesco3 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: