Mihai Mereuță (1924-2003) -cover21

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Mihai Mereuță (1)21Mihai Mereuță

29 noiembrie 1924, Santa Mare, Botoșani – 1 aprilie 2003, București


 

Mihai Mereuță a fost actor de teatru, film, radio și televiziune.

A urmat Facultatea de Litere și Filozofie din Iași, cursurile de limbă română și filozofie. În paralel a urmat și cursurile Conservatorului „George Enescu” din Iași, la absolvire fiind angajat la Teatrul Național din Iași.

Cu mîinile curate (1972) Șchiopu – Bine, dar, însă

Totuși, debutul ca actor l-a avut pe scena Teatrului Municipal din Ploiești, în rolul Cetățeanului turmentat din piesa O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale.

Pe aici nu se trece (1975)

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, a venit pe scena bucureșteană. A jucat în Tineri căsătoriți caută cameră, Interviu, Opera de trei parale.

Vis de ianuarie (1979)

Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat a fost cel din piesa Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii, jucată pe scena Teatrului Național din București, în regia lui Gelu Colceag.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sute de piese radiofonice și de peste cincizeci de roluri ca actor de film în: Mihai Viteazul, Păcală, Ecaterina Teodoroiu, Misterele Bucureștilor, Iancu Jianu, Pe aici nu se trece

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Mereu%C8%9B%C4%83

 

Mihai Mereuță la TV

 

***** [In English] *****

Mihai Mereuță (2)21Mihai Mereuță

29 November 1924, Santa Mare, Botoșani – 1 April 2003, București

 

Mihai Mereuță was an actor in theater, film, radio and television.

He attended the Faculty of Letters and Philosophy in Iași, the courses of Romanian language and philosophy. In parallel, he also attended the „George Enescu” Conservatory in Iași, upon graduation being employed at the National Theater in Iasi.

https://www.youtube.com/watch?v=zzXtZ9GP0Eg&t=865s

Facerea lumii (1971)

He had his debut as an actor on the stage of the Municipal Theater in Ploiești, in the role of the tormented citizen in the play O scrisoare pierdută [A lost letter] by Ion Luca Caragiale.

Aventurile lui Babușcă (1975)

In 1957, at the request of Lucia Sturdza Bulandra, he came on the Bucharest stage.

The activity in the world of theater was completed by hundreds of radio plays and over fifty roles as a film actor in: Mihai Viteazul, Păcală, Ecaterina Teodoroiu, Misterele Bucureștilor, Iancu Jianu, Pe aici nu se trece

*****

 

Trandafirul galben (1981)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #MihaiMereuta

1 comentariu la „Mihai Mereuță2 min read

  1. Pingback: 14 Martie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: