~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

Carol Popp de Szathmári
11 ianuarie 1812, Cluj, Imperiul Austriac – 3 iulie 1887, București
Carol Popp de Szathmári a fost un pictor și grafician maghiar din Transilvania, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român.
Și-a efectuat primele studii la Colegiul Reformat din Cluj, apoi a studiat dreptul și a lucrat o vreme ca funcționar la Sibiu. Supranumele de Popp și l-a atribuit cu referire la profesia tatălui său, pastor reformat.
În tinerețe a avut o legătură romantică cu artistocrata Maria Văcărescu, viitoarea soție a spătarului Costache Ghica și a doua soție a prințului Gheorghe Bibescu. Pe urmele acestei pasiuni a vizitat prima dată Țara Românească în anul 1831.
Un timp a studiat pictura la Roma, unde s-a împrietenit cu Constantin Lecca. Ulterior a plecat la Viena, unde a studiat pictura la Academia de arte, printre alții, cu Peter Fendi și Johann Treml. În continuare a efectuat două voiaje de studii în Italia.
În pictură, limbajul său era migălos și greoi, dar vădind spirit de observație ascuțit, mai ales în scenele reprezentând bâlciuri sau târguri. A lucrat o vreme cu Anton Chladek. A călătorit intens în țară și străinătate, de unde a adus numeroase imagini pitorești cu caracter de reportaj, dintre care cele executate în acuarelă se disting prin vervă, spontaneitate și poezie.
Ca litograf, a lăsat un Album cu vederi din Transilvania (1841), portretele deputaților din Dieta Transilvaniei, o hartă topografică a țării, cromolitografii și acuarele înfățișând tipuri și porturi populare cu un caracter exclusiv documentar.















În anul 1843 a realizat primele dagherotipii. Calotipia Cupidon cu brațele frânte a fost realizată de Carol Popp după o călătorie la Viena și Budapesta, în timpul căreia a asistat la desfășurarea revoluției. Această fotografie, pe spatele căreia autorul a menționat în limba germană că este prima fotografie pe care a făcut-o, se află în patrimoniul Academiei Române.

Tot din 1843 a început să activeze la București. A deținut un atelier de fotografie pe terenul închiriat de la Ștefan Greceanu, pe Podul Mogoșoaiei, vis-a-vis de Biserica Sărindar, acesta fiind unul dintre cele mai moderne din Europa, la vremea respectivă.
Pasiunea sa pentru fotografie l-a făcut ca, la începutul războiului Crimeii, să încarce camera obscură și materialele specifice într-un furgon și să plece pe front – nu căuta senzaționalul, ci dorea, pur și simplu, să își facă meseria. A realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul războiului Crimeii, fotografiile fiind realizate pe cursul Dunării, la Oltenița și Silistra. Războiul Crimeii a rămas în istorie ca fiind primul conflict armat care a fost amplu reflectat în presa epocii.iar Szathmári este recunoscut ca primul foto-jurnalist de război. În timpul luptelor, furgonul său- atelier foto, care adăpostea băile, camera obscură, obiectivul de fotografiat, a fost luat la țintă de artileria turcească, de pe celălalt mal. A scăpat nevătămat mulțumită impreciziei tunarilor. Se poate să fi fost bănuit că ar fi spion rus, aparatul de fotografiat fiind o mare necunoscută pentru mulți dintre soldații implicați în bătălii.
În anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică, acordate de regina Angliei, împăratul Austriei, împăratul Napoleon al III-lea al Franței și regele Spaniei.
Carol Popp de Szathmári
În 1863 a fost desemnat pictor și fotograf oficial al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și, mai târziu, al Regelui Carol I.
Tot în 1863, a realizat un album de fotografii cu peisaje luate în jurul Bucureștiului, pentru Elena Doamna.
În perioada 1860–1870 a publicat un volum cu 100 de fotografii, fiind printre primii 10 fotografi din Europa.
După experiența din războiul Crimeii, a plecat din nou pe front, în războiul de Independență, 1877–1878, alături de Nicolae Grigorescu, Sava Henția și G.D. Mirea, într-un veritabil divizion al pictorilor, fiind astfel martor implicat la două mari momente istorice ale secolului al XIX-lea. Ilustraţiile făcute cu ocazia războiului de Independenţă au fost publicate în reviste precum L’Illustration (Paris), Illustrated London News, Zeitung Illustrirte (Germania).













Studioul Cinematografic al Armatei i-a dedicat un film documentar, intitulat Martorul. Ziua Artei Fotografice din România a fost stabilită la 11 ianuarie, în corelație cu data nașterii lui Carol Popp de Szathmáry, un român cu care, în mod cert, ne putem mândri.
Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Carol_Popp_de_Szathm%C3%A1ri
Surse fotografii: http://artindex.ro/2012/06/09/primul-fotograf-al-romaniei/; http://artindex.ro/2012/06/09/cronicarul-regilor/; http://artindex.ro/2012/06/09/etnografie-color-de-secol-xix/
O istorie a imaginii – Carol Popp de Szathmári
***** [In English] *****
Carol Popp de Szathmári
11 January 1812, Cluj – 3 July 1887, București
Carol Popp de Szathmári was an Austro-Hungarian-born painter, lithographer and photographer. Being a passionate traveler, Szathmary journeyed through Europe and often crossed the Carpathian Mountains to visit Wallachia and its capital Bucharest, where he eventually settled in 1843.
He was the first certified photographer in Romania, being also one of the first 10 photographers in Europe. Carol Popp de Szathmári was the official photographer of the Romanian ruler Alexandru Ioan Cuza and of the first King of Romania, Carol I of Romania.
He is considered the world’s first combat photographer, as he took pictures in the battlefield, during the first year of the Russian-Turkish War, later known as the Crimean War (1853-1856).
Most of his life he worked and lived in Bucharest, where he died.
More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Carol_Szathmari
*****
#todaysmemory #todayspersonality #istoriaRomaniei #romanifrumosi #CarolPoppdeSzathmári
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 4 August în istoria românilor
Pingback: 11 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 24 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 18 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 19 Martie în istoria românilor
Pingback: 15 Mai în istoria românilor
Pingback: Nicolae Grigorescu
Pingback: 3 Iulie în istoria românilor
Pingback: 25 Septembrie în istoria românilor