Istoria României România frumoasă Today's Memory

Laurențiu Profeta2 min read

Laurențiu Profeta (1925-2006) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Laurentiu Profeta (1)Laurențiu Profeta

12 ianuarie 1925, București – 22 august 2006


 

Laurențiu Profeta a fost compozitor de muzică ușoară, dar și de muzică simfonică, vocal simfonică, instrumentală și corală.

A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, cu Ioan Dumitru Chirescu, Paul Constantinescu, Alfred Mendelsohn, Silvia Căpățână, Vasile Popovici. În particular, a studiat cu Alfred Mendelsohn (compozitie) și cu Florica Musicescu (pian). Datorită rezultatelor foarte bune în facultate, a obținut o bursă de perfecționare la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, unde a studiat cu Messner, Golubev, Bercov și Zukerman.

Laurențiu Profeta / Miron Radu Paraschivescu – Cîntic de nuntă • Elena Constantinescu

A fost pasionat și de filozofie, urmând în paralel și cursurile Facultății de Filozofie din București.

Între 1949–1953 a îndeplinit funcția de director adjunct al Societății Române de Radiodifuziune, apoi a fost șeful Direcției de muzică din cadrul Ministerului Culturii.

Laurențiu Profeta – Vin’ la mama de mă cereMonica Anghel

Pasionat de literatură și filozofie, a publicat articole în Revista Muzica, Studii de Muzicologie, Scînteia, Contemporanul, România Liberâ, Flacara, etc., a făcut parte din jurii naționale și internaționale de concursuri muzicale reprezenând Romania la Paris, Roma, Viena, Berlin, Praga, Bruxelles etc.

Nu-i cer nimic • Dorin Teodorescu

A compus muzică de film: Vară romantică, Fata babei şi fata moşului, De bună voie şi nesilit de nimeni, Mireasa din tren, Taina jocului de cuburi, De-aș fi Peter Pan și un musical pentru Teatrul Evreiesc de Stat, despre un cunoscut Păcală iudeu, Hershale.

Laurențiu Profeta / Ion Minulescu – Povestea Micului Pan Actul I

A fost distins cu Premiul „George Enescu” (1946), Premiul III de compoziție „George Enescu” (1953), Ordinul Muncii clasa III (1959), Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1969), Marele Premiul al Uniunii Compozitorilor (1968, 1969, 1977, 1984), Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1999), etc.

Laurențiu Profeta / Mihai Eminescu – Replici • Cornel Constantiniu & Lucky Marinescu

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Lauren%C8%9Biu_Profeta

 

Mireasa din tren (1979)

 

***** [In English] *****

Laurențiu Profeta (2)Laurențiu Profeta

12 January 1925, București – 22 August 2006

 

Laurențiu Profeta was a Romanian composer of light music in particular, but also symphonic music, symphonic vocal, instrumental and choral.

Dragă-mi este dragostea • Aura Urziceanu

He served as deputy director of the Romanian Radio Broadcasting Company, then was head of music in the Ministry of Culture.

*****

 

Laurențiu Profeta – Popas la Mănăstirea Putna • Corul Madrigal

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #LaurentiuProfeta

0 comentarii la „Laurențiu Profeta2 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: