ApcarBaltazar - Autoportret-pe-paleta-detaliu

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Apcar Baltazar

26 februarie 1880, București – 26 septembrie 1909, București


 

Apcar Baltazar a fost artist plastic de etnie armeană, reprezentant de seamă al stilului Art Nouveau în România.

Casa în care s-a născut, a trăit și a murit la doar 29 de ani, mai există și astăzi în București. O casă mică, fără etaj, cu ferestre și intrare pe Silvestru, o locuință tipică pentru sfârșitul de secol XIX, când s-a născut pictorul, în mahalaua Armenească.

Și-a făcut studiile la Școala de Belle Arte din București, unde i-a avut profesori pe G.D. Mirea și Alexandru Tzigara-Samurcaș, cel care l-a determinat să se ocupe cu arta decorativă și cu arta veche românească și l-a ajutat să devină redactor la revista Convorbiri Literare. Aplecarea lui Baltazar spre studiul monumentelor de artă medievală s-a datorat exclusiv lui Tzigara-Samurcaș, care prin prelegerile sale de istoria artelor, le-a insuflat studenților dragostea pentru trecutul și vestigiile României.

Portret de fată
2 Portret De Bătrân
Portret de bătrân
Haimanalele
Fată dormind

A expus în mod constant, an de an, în cadrul expozițiilor organizate de Tinerimea artistică.

În septembrie 1908 s-a înscris la concursul pentru ocuparea catedrei de arte decorative a Școlii de arte frumoase din București. Lucrările candidaților au fost expuse în sala de la Ateneu, Baltazar prezentîndu-se cu tripticul Sfîntul Gheorghe ucigînd balaurul și diverse proiecte de artă decorativă (de cortină, de decorație interioară, pentru obiecte de uz comun). În preziua examenului lucrările lui au fost sustrase, artistul pierzînd, astfel, posibilitatea de a mai concura…

Ținând cont de evantaiul generos al preocupărilor artistice pe care le-a avut, care se regăsesc de altfel și în mod tipic la majoritatea reprezentanților curentelor care au format Art Nouveau-ul, Apcar Baltazar a întrunit însușiri multilaterale, prin abordarea, pe lângă pictură, a graficii, afișului, ilustrației de carte, costumului și decorului de teatru, frescei, ceramicii pictate și chiar a sculpturii.

Bătrână cosând
Țărani (1907)
Moartea lui Lumânărică

În paralel, a fost critic de artă și eseist. A comentat expozițiile unor confrați, a scris articole teoretice și eseuri bine articulate, ceea ce denota o bună cultură și mult spirit critic. Prieten apropiat cu scriitorii Emil Gârleanu și Ilarie Chendi, participa la polemicile epocii, când modernismul se lupta cu semănăatorismul și poporanismul cu inflexiuni puternice ale artei populare.

Din cauza vieții sale scurte, activitatea lui în unele din domeniile artistice enumerate anterior s-a redus uneori doar la proiecte

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Apcar_Baltazar

Sursă foto: http://artindex.ro/2012/05/16/baltazar-apcar-abgar/

 

***** [In English] *****

Apcar Baltazar

February 26, 1880, București – September 26, 1909

Self Portrait on the Palette
Autoportret pe aletă / Self Portrait on the Palette

Apcar Baltazar was a Romanian painter and art critic, of Armenian origin.

Madam Ionescu cu cățelul
Pân’ la Madam Popescu
La Herăstrău
La Obor
Piața Sfântul Anton
Zi de iarnă

Considering the generous range of artistic concerns he had, which are also and typically found in most of the representatives of the currents that formed Art Nouveau, Apcar Baltazar gathered multilateral features, by approaching, in addition to painting, of graphics, poster, book illustration, theater costume and scenery, fresco, painted pottery and even sculpture. In parallel, he was an art critic and essayist.

His work painting is quantitatively small as dying young only 29, after his first exhibition.

*****

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #romanianvisualart #ApcarBaltazar

3 comentarii la „Apcar Baltazar3 min read

  1. Pingback: 23 Noiembrie în istoria românilor

  2. Pingback: 3 Decembrie în istoria românilor

  3. Pingback: 26 septembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: