Zavaidoc (1896-1945) -cover_22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Zavaidoc (1)_22Zavaidoc

Marin Teodorescu; 8 martie 1896, Pitești – 13 ianuarie 1945, București


 

Zavaidoc a fost un renumit cântăreț de muzică populară românească și de romanțe din perioada interbelică. A început să cânte într-o mică formație cu frații săi, denumită Frații Teodorescu: Vasile – vioară, Zoe – armonică, Marin – chitară și voce.

A participat la Primul Război Mondial făcând parte din echipele artistice ale armatei care au susținut concerte și spectacole prin spitale, a cântat răniților pe linia frontului din Moldova, alături de cântăreața Elena Zamora, taraful lui Fănică Luca și de compozitorul George Enescu.

În perioada 1918–1920 s-a stabilit definitiv în București unde a luat lecții de canto cu profesorul Dimitrie Cutavas, tenorul Operei Române Dumitru Mihăilescu-Toscani și baritonul Petre Ștefănescu-Goangă. A fost invitat să devină solist de operă, dar a refuzat, spre a face o carieră solidă de diseur, la marile restaurante, grădini și baruri bucureștene.

Daca ea nu mă iubește

A semnat primul contract cu casa de discuri Columbia Records, (1926) înregistrând o serie de șase melodii imprimate pe trei discuri. A rămas fidel acestei case de discuri, reînnoindu-și anual contractele de colaborare și înregistrând de-a lungul carierei sale aproape 60 de discuri.

Zavaidoc – Aseară fusei la una

A devenit vedeta restaurantelor bucureștene unde avea angajamente: Vișoiu, Carpați, Parcul Trandafirilor, Unic, Bufetul de la Șosea, Coșna, Cireșica, Roata lumii, Berbec, de lângă Cișmigiu. Aici, toți vatmanii tramvaielor opreau strigând „Stația Zavaidoc! Dă-te neamule jos, să mănânci pește batoc și să-ți cânte Zavaidoc”. În 1941 a revenit la Pitești unde a inaugurat cel mai mare restaurant, numit Tuluca, cântând seară de seară cu fetița în brațe. Și-a făcut ulterior angajamente și la localurile Stoica și Tralea

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Zavaidoc

 

Marele lăutar Zavaidoc – Muzică românească de colecție Album

 

***** [In English] *****

Zavaidoc (2)_22Zavaidoc

8 March 1896, Pitesti – 13 January 1945

 

Marin Teodorescu was a Romanian singer of the interwar period.

His father, Tanase Theodorescu, was fiddler. He had a brother (Basil) and two sisters (Maria and Zoe), all extremely talented in music.

After the First World War it was founded the band Zavaidoc Brothers. In the interwar period, Zavaidoc’s music was in great demand. His voice strong resounded in the filled salons. He released his first disk with Columbia Records in 1925, meeting with instant success.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Zavaidoc

*****

 

Cântecul lui Zavaidoc (Zavaidoc’s Song)

 

#todaysmemory #romanifrumosi #istoriaRomaniei #Zavaidoc v

1 comentariu la „Zavaidoc2 min read

  1. Pingback: Cristian Vasile

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: