Camil Petrescu (1894-1957)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Camil Petrescu (tânăr)Camil Petrescu

9 aprilie 1894, București – 14 mai 1957, București

 

Camil Petrescu a fost scriitor, romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet, membru titular din 1948 al Academiei Române.

A fost fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, înainte de nașterea scriitorului) și al Anei Cheler, fiind orfan de ambii părinți de la o vârstă fragedă. A fost crescut de o doică din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu, din mahalaua Moșilor. Din 1913 a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Litere de la Universitatea București, absolvită cu calificativul Magna cum laude, în fața unei comisii prezidată de profesorul de filosofie P.P. Negulescu.

A fost profesor de liceu la Timișoara. Și-a luat doctoratul în Filosofie, cu teza Modalitatea estetică a teatrului, după care a publicat un studiu în Istoria Filosofiei, legat de un câmp nou, fenomenologia în opera lui Husserl.

Ascultă Vocea: Camil Petrescu la Radio România Cultural

În 1916, a fost mobilizat și a plecat pe front ca ofițer în primul război mondial, unde a fost rănit. În timpul unui bombardament german și-a pierdut auzul la o ureche, iar infirmitatea l-a marcat întreaga viață. „Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc […] Sunt exclus de la toate posibilitățile vieții. Ca să merg pe stradă trebuie să cheltuiesc un capital de energie și de atenție cu care alții pot ceti un volum. Aici unde totul se aranjează «în șoaptă» eu rămîn vecinic absent”. Experiența trăită în război se regăsește în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930).

Camil Petrescu – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi (1979)

A debutat în revista Facla (1914), cu articolul Femeile și fetele de azi. Debutul editorial a fost cu volumul Versuri. Idee. Ciclul morții în 1923. Încă din anul 1920 a participat la ședințele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă a publicat primele poezii.

În 1933 a publicat cel mai valoros roman al său și unul dintre romanele importante ale modernismului european, Patul lui Procust. Furtunosul gazetar de stânga, N.D. Cocea a fost modelul său spiritual, fiind prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor și a eroului său, Ladima, din romanul Patul lui Procust.

Valeria Seciu și Victor Rebengiuc în Jocul ielelor

Valeria Seciu și Traian Stănescu în Jocul ielelor

În 1939 a fost numit directorul Teatrului Național din București, unde a rezistat doar 10 luni. După părerea lui Ion Luca Caragiale, teatrul său a reprezentat „cel mai important moment din istoria dramaturgiei românești datorită intensității situațiilor dramatice și purității opozițiilor care intră în joc, dar și prin forța copleșitoare pe care o aveau personajele”. Romanul său social închinat lui Nicolae Bălcescu, Un om între oameni a rămas neterminat.

Camil Petrescu – Iată femeia pe care o iubesc Teatru radiofonic • Radu Beligan, Gina Patrichi, Toma Caragiu, Ion Marinescu, Emil Hossu, Vali Voiculescu Pepino, Ileana Stana Ionescu etc.

Camil Petrescu a publicat romane: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război,  Patul lui Procust, Un om între oameni; poezie: Versuri. Ideea. Ciclul morții, Un luminiș pentru Kicsikem, Transcendentalia, Din versurile lui Ladima;  dramaturgie: Jocul ielelor, Act venețian, Suflete tari, Danton, Mioara, Iată femeia pe care o iubesc, Prof. dr. Omu vindecă de dragoste, Caragiale în vremea lui etc.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Camil_Petrescu

 

Camil Petrescu – Suflete tari • Irina Petrescu, Valeria Seciu, Tamara Cretulescu, Ion Caramitru, Mircea Anghelescu, Traian Stanescu, Alexandru Repan, Costel Constantin etc.

 

***** [In English] *****

Camil PetrescuCamil Petrescu

9 April 1894, Bucharest – 14 May 1957, Bucharest

 

Camil Petrescu was a Romanian playwright, novelist, philosopher and poet. He marked the end of the traditional novel era and laid the foundation of the modern novel era.

He wrote his very first poems as student at high school Saint Sava National College, but being very poor, he studied assiduously, worked to support himself, and relatively late – at the age of 29 – he began his studies in philosophy at the University of Bucharest.

He was teacher in Timișoara, and director of the National Theater Bucharest. He was also a member of the Romanian Academy since 1947.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Camil_Petrescu

*****

 

Camil Petrescu – Patul lui Procust / The Bed of Procrustes

 

#istoriaRomaniei #romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #CamilPetrescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

22 de comentarii la „Camil Petrescu

 1. Pingback: 12 Mai în istoria românilor

 2. Pingback: 21 Iunie în istoria românilor

 3. Pingback: Ștefan Bănică

 4. Pingback: Monica Lovinescu

 5. Pingback: 20 Decembrie în istoria românilor

 6. Pingback: 2 Ianuarie în istoria românilor

 7. Pingback: 29 Ianuarie în istoria românilor

 8. Pingback: 30 Ianuarie în istoria românilor

 9. Pingback: 28 Februarie în istoria românilor

 10. Pingback: 31 Martie în istoria românilor

 11. Pingback: 11 Mai în istoria românilor

 12. Pingback: 4 Iunie în istoria românilor

 13. Pingback: 11 Iunie în istoria românilor

 14. Pingback: 8 Noiembrie în istoria românilor

 15. Pingback: 17 Decembrie în istoria românilor

 16. Pingback: Tia Peltz

 17. Pingback: Constantin Brâncuși

 18. Pingback: 1 Martie în istoria românilor

 19. Pingback: 14 Martie în istoria românilor

 20. Pingback: 1 Iunie în istoria românilor

 21. Pingback: 4 August în istoria românilor

 22. Pingback: 1 Octombrie în istoria românilor

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: