România frumoasă Today's Memory

Ziua românilor de pretutindeni2 min read

Ziua Românilor De Pretutindeni -cover22

Ziua românilor de pretutindeni

A Ziua Românilor De Pretutindeni

Începând cu anul 2015, prin Legea 101/2015, Ziua românilor de pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai.


Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Modificarea datei a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităților de români din afara granițelor statului român.

B Ziua Românilor De PretutindeniLegea care reglementează această zi se referă la sprijinul acordat românilor de pretutindeni și reglementează drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României.

Matei Vişniec şi invitaţii săi de Ziua Românilor de Pretutindeni • TVR Internaţional

Ea are ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase, indiferent că vorbim de comunități istorice, de românii din jurul nostru, respectiv din teritorii care în prezent nu mai fac parte din granițele actuale ale României, sau de românii plecați din țară după 1989.

Lansarea ziarului Imaginea României al Federației Românilor de Pretutindeni (16 martie 2022)

C Ziua Românilor De Pretutindeni, Comrat 2020Românii din Basarabia, nordul Bucovinei, Valea Timocului, Maramureșul istoric, Banatul sârbesc, dar și comunitățile din ce în ce mai mari din Italia, Spania și alte țări europene celebrează această zi prin acțiuni de manifestare a identității lor culturale și religioase.

Ansamblul Etnofolcloric Plaieșii – Mesaj adresat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #ZiuaRomânilordePretutindeni

0 comentarii la „Ziua românilor de pretutindeni2 min read

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: